Paukkupakkaset jäädyttivät kotien putket – vahinko uhkaa sään lauhtuessa

Jos putket ovat päässeet jäätymään eivätkä kotikonstit riitä, kannattaa ammattiapu kutsua pikaisesti paikalle. 

Kovat pakkaset ovat saaneet suomalaiskotien putket jäätymään. 

– Keikkaa on riittänyt 24/7, kertoo PutkiMax Oy:n toimitusjohtaja Juha Koski.

Kosken mukaan putkia jäätyy erityisesti 80-luvun puolivälistä 90-luvun puoleenväliin rakennetuissa omakotitaloissa. Myös seitsemän vuoden takaa tuttu ilmiö on jälleen käsillä: Kovat pakkaset ovat saaneet vanhojen kerrostalojenkin putkia jäätymään.

– Asiakkaat ovat pohtineet, olisiko hana pitänyt jättää tippumaan. Olisi pitänyt. Vesi ei Suomessa vieläkään maksa niin paljon, etteikö sitä voisi vähän tiputtaa, Juha Koski PutkiMaxista sanoo. 

– Putkia voi yrittää sulattaa itse miedolla lämmöllä, mutta mitään välineitä, joissa on tulipaloriski, ei saa käyttää. Tällaisia ovat esimerkiksi kuumailmapuhaltimet ja kaikki lämmittimet, joissa on liekki. Mitään lämmitintä ei myöskään saa jättää valvomatta.

– Ammattilaiset kannattaa soittaa paikalle, kun huomaa, etteivät omat keinot enää riitä.

Pakkaset alkavat sääennusteiden mukaan piakkoin lauhtua, mikä saa jään putkistoissa elämään.

– Mitä lähemmäs nollaa mennään, sitä enemmän vuotoriski kasvaa. Jää laajenee, kun se lämpenee vähän, mikä saa putkia paukahtamaan hajalle, Koski sanoo.

– Jos talossa on tuuletettu alapohja, sen ilma-aukot voi kovilla pakkasilla tukkia, ettei kylmä viima pääse tiloihin, joissa kulkee putkia, vinkkaa Juha Koski.  

Putket kannattaakin sulattaa mahdollisimman pian ongelmien ehkäisemiseksi.

– Vaikka jonot ovat pitkiä kaikilla yrityksillä, kannattaa silti jonottaa. Jos jotain on mennyt rikki, on putkiliikkeillä pääsääntöisesti mukana välineitä, joilla saadaan nopeasti pienennettyä vesivahingon riski pois.

Koski kehottaa pitämään mielessä myös sen tosiasian, ettei talvelta vältytä vuodenkaan päästä.

– Paikkoja kannattaa eristää heti, kun aikaa ja mahdollisuus siihen löytyy. Jos putket ovat menneet jäähän nyt, ne menevät jäähän tulevaisuudessakin. Talvi tulee kyllä joka vuosi näillä leveysasteilla. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja