Paukkupakkasten jälkeen kotona voivat paukkua putket – näin voit ehkäistä tuhoja

MTV putkirikkopaikalla: Miksi useat vesiputket rikkoutuivat yhtä aikaa Helsingissä? 6:36
MTV putkirikkopaikalla: Miksi useat vesiputket rikkoutuivat yhtä aikaa Helsingissä marraskuussa 2022?

Jäätymisestä aiheutuneet putkirikot ovat kotitalouksien yleisin ja kustannuksiltaan suurin pakkasen aiheuttama omaisuusvahinko. Pohjola Vakuutus kertoo tiedotteessaan korvaavansa joka talvi pakkasten aiheuttamia vahinkoja kymmeniä tuhansia euroja.

Tammikuusta ennustetaan poikkeuksellisen kylmää, ja pakkaslukemat voivat olla jopa 20 astetta tavanomaista kovemmat.

– Näemme selvän piikin talven vahinkomäärissä etenkin silloin, kun lämpötilavaihtelut ovat suuria. On mahdollista, että tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen seurauksena lämpötilanvaihtelut ovat yhä todennäköisempiä ja talvien lumimäärät pienempiä, Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala kertoo yhtiön marraskuisessa tiedotteessa.

Lumettomuus on riski, koska silloin putket ovat huonommin eristettyinä.

Palomestari: Putkirikot vasta tulossa

Päivystävä palomestari Timo Ustinov Helsingin pelastuslaitokselta kertoo, että jäätymisen vuoksi aiheutuvat putkirikot ovat ajankohtaisempia kun sää lämpenee.

Pelastuslaitokset muistuttavat, ettei jäätynyttä putkea kannata lähteä sulattamaan omatoimisesti, vaan kutsua paikalle ammattilainen.

Palomestari: Tällaisessa tilanteessa putkien jäätyminen yleensä johtaa vesivahinkoon 0:21
Palomestari: Tällaisessa tilanteessa putkien jäätyminen yleensä johtaa vesivahinkoon.

Vakuutusyhtiö: Muukin voi jäätyä kuin putket

Vesiputkien lisäksi jäätyä voi esimerkiksi ulkoseinässä oleva vesiposti. Syynä voi olla asennusvirhe tai se, ettei vesiposti ole päässyt valumaan tyhjäksi esimerkiksi kiinni jätetyn kasteluletkun takia.

Myös kiinteistön vesimittari voi rikkoutua pakkasella, jos niiden kansilasi rikkoutuu jäätyessä. Pohjola Vakuutus kehottaa tiedotteessa tarvittaessa lisäeristämään vesimittarit ja putket. Vesimittarin läheiset ilmanvaihtoluukut kannattaa sulkea ja tarvittaessa peittää mittari peitolla.

Vakuutusyhtiö muistuttaa myös, että rakennuksen riittävä lämmitys suojelee putkia jäätymiseltä. Tarvittaessa apuna voi käyttää myös ylimääräistä lämmitintä.

– Jos vesimittari tai putki kaikesta huolimatta jäätyy, niiden sulattaminen kannattaa jättää ammattilaisille. Vesimittareiden korjaaminen kuuluu vesilaitoksille, mutta jos mittari on ehjä, voi putken sulattamiseen kutsua lvi-alan ammattilaisen. Missään tapauksessa sulatuksessa ei saa käyttää avotulta tai kuumailmapuhallinta, tiedotteessa kirjoitetaan.

Toteutuvatko lähes 50 asteen pakkaset? Tämä tiedetään nyt ensi viikon kylmyydestä 5:36
Toteutuvatko lähes 50 asteen pakkaset? Tämä tiedetään nyt ensi viikon kylmyydestä.

Lue myös:

    Uusimmat