Putin uhosi vuotuisessa puheessaan: "Allah on rankaissut Turkin johtoa viemällä tältä järjen"

2:33

Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan Venäjä ei tule unohtamaan sitä, että Turkki ampui alas venäläisen koneen. Putin otti asian esiin vuotuisessa kansakunnan tilaa käsittelevässä puheessaan.   

Putin totesi, että jos joku luulee, että Venäjän toimet jäävät vain nykyisiin kauppapakotteisiin, hän on väärässä. Putin kuitenkin sanoi, ettei Venäjä aio ryhtyä sotilaalliseen uhitteluun Turkin kanssa. 

Venäjän energiaministeri kertoi tänään, että neuvottelut Turkin ja Venäjän yhteisestä kaasuputkihankkeesta keskeytetään.   

Putin toisti myös syytöksensä, jonka mukaan Turkki tekisi Isisin kanssa öljykauppaa. 

Venäjän ja Turkin välit ovat olleet hyiset sen jälkeen, kun Turkki ampui alas venäläisen sotilaskoneen viime viikolla. Turkin mukaan kone loukkasi sen ilmatilaa. Venäjä on kiistänyt syytöksen.  

Putin: Turkin johdolta viety järki  

Putinin vuotuisen linjapuheen pääaihe oli Venäjän talouden tila, vaikka Putin aloittikin puhumalla terrorismin vastaisesta taistelusta.  

– Venäjä on jo pitkään taistellut eturintamassa terrorismia vastaan. Se on taistelua vapauden, totuuden ja oikeudenmukaisuuden puolesta, Putin aloitti, ja painotti, ettei terrorisminvastaista sotaa voi siitä huolimatta voittaa ilman valtioiden välistä yhteistyötä. 

Itse terrorismin Putin vihjasi jälleen kerran johtuvan suurvaltojen sekaantumisesta maiden vallanvaihdoksiin.  

– Tiedämme kyllä, kuka halusi vaihtaa epämieluisat hallinnot ja panna toimeen omat sääntönsä. Ja mikä on tulos? Sotkun aiheuttaminen, valtion pilaaminen, - - ja sitten käsien pesu ja tien avaaminen radikaaleille, ekstremisteille ja terroristeille.  

Puhuessaan terrorismin vastaisesta taistelusta Putin puhui myös Venäjän ja Turkin välisistä jännitteistä. 

– Allah on nähtävästi päättänyt rangaista Turkin johtoa viemällä tältä järjen.  

Puheessa myös talousongelmat

Valtaosa puheesta keskittyi Venäjän taloutta kurittaviin ongelmiin korruptiosta huonoon investointi-ilmastoon.  Putinin mukaan tilanne on vain vaikea, muttei kriittinen. 

– Meidän täytyy varautua sekä siihen, että raaka-aineiden hinnat voivat pysyä alhaalla sekä siihen, että ulkoiset rajoitteet voivat venyä pitkään.

Putinin mukaan talouden ongelmia pitää muun muassa ratkaista kasvattamalla yritysten määrää ja tukemalla talousongelmiin ajautuneita teollisuuden aloja. Samalla Putin lupasi verohelpotuksia yrityksille, jotka keskittyvät tuonnin korvaamiseen, eli niiden tuotteiden tuottamiseen, joiden suhteen Venäjän pyrkii lähemmäs omavaraisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja