Mainos

Putin saapuu Suomeen täysin uudessa tilanteessa: Moskovassa kuohuu ja presidentin suosio on notkossa – "Hän on tullut tavallisten kuolevaisten poliitikkojen joukkoon"

13:36
Video: Poliisi kertoo, kuinka Putinin vierailu vaikuttaa liikenteeseen pääkaupunkiseudulla

Vladimir Putin vierailee Suomessa jokseenkin poikkeuksellisessa tilanteessa. Venäjän presidentti ei ole paistatellut suosionsa kukkuloilla viime aikoina.

13:36
Video: Poliisi kertoo, kuinka Putinin vierailu vaikuttaa liikenteeseen pääkaupunkiseudulla.

Levada-tutkimuslaitoksen mukaan 68 prosenttia venäläisistä hyväksyy Putinin toimet presidenttinä. Vielä viime vuoden keväällä luku oli 82 prosenttia.

Vielä dramaattisempia muutoksia on tapahtunut poliittista luottamusta mitatessa.

Kun kansalaisilta on tiedusteltu, keitä poliitikkoja he olisivat kulloinkin valmiita äänestämään vaaleissa, enää noin joka kolmas vastaa Putinin kohdalla myöntävästi, kertoo Ulkopoliittisen instituutin vahempi tutkija Jussi Lassila.

– Puhutaan autoritääriselle järjestelmälle ongelmallisista luvuista. Sikäli kun kaikki ovat Putinista riippuvaisia, lukeman pitäisi olla mieluummin 80:n tietämillä, Lassila sanoo.

"Tullut tavallisten kuolevaisten poliitikkojen joukkoon"

Ongelma ei koske pelkästään Putinia itseään – presidentin edustama Yhtenäinen Venäjä -puolue on Lassilan mukaan suorastaan kriisissä.

Tyytymättömyys poliittiseen järjestelmään on näkynyt viime aikoina Moskovan valtavissa mielenosoituksissa. Kymmenien tuhansien ihmisten kokoontumiset on tukahdutettu väkivaltaisesti. 

Lassilan mukaan Putinin henkilökohtainen asema ei ole muuttunut ratkaisevasti, mutta tärkeällä tavalla kuitenkin.

– Hän ei ole enää kritiikin ulkopuolinen hahmo, vaan ikään kuin tullut tavallisten kuolevaisten poliitikkojen joukkoon, Lassila selittää.

Vastaus Moskovan mielenosoituksista valmiina

Presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin keskustelevat valtiovierailun yhteydessä muun muassa "alueellisista ja kansainvälisistä kysymyksistä". Helsingin Sanomien mukaan presidentti Niinistö arvioi, että mielenosoitukset tullevat nousemaan keskustelunaiheeksi.

– Moskovan tilannetta sivuttiin myös Putinin tapaamisessa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa. Mielestäni on tärkeää, että sitä pidetään esillä, vähintäänkin sen vuoksi, että Venäjä on otettu takaisin Euroopan neuvostoon, Lassila toteaa.

Macronin kanssa keskustellessaan Putin vastasi puheisiin Moskovan mielenosoituksista nostamalla esiin keltaliivien Ranskassa järjestämät mielenosoitukset ja levottomuudet. 

– Jokin valmis vastaus hänellä on varmasti tämän kysymyksen varalle Helsingissäkin, Lassila sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja