Mainos

Putin raivoissaan avaruusprojektinsa vaikeuksista – johtajat lapioivat 11 miljardia ruplaa omiin taskuihinsa

Uutta kantorakettien laukaisukeskusta on rakennettu Venäjän kaukoitään Amurin alueelle vuodesta 2011 lähtien. Presidentti Vladimir Putinille tärkeä megaprojekti on kuitenkin joutunut vaikeuksiin räikeiden korruptiotapausten vuoksi.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että Venäjän kansallinen tutkintakomitea käsittelee parhaillaan 12:ta Vostotsnyin kosmodromiin eli laukaisukeskukseen liittyvää oikeusjuttua. Johtajien epäillään varastaneen rakennusprojektiin liittyen yhteensä 11 miljardia ruplaa eli runsaat 155 miljoonaa euroa.

Tähän mennessä pisin vankeustuomio on langetettu valtiollisen rakennusyhtiön johtajalle Juri Khrizmanille, joka sai yli 11 vuoden tuomion. Tutkintakomitean mukaan kaikkiaan 58 ihmistä on tähän mennessä saanut tuomion muun muassa kavalluksista ja luottamusaseman väärinkäytöstä.

Avaruuslaukaisut on hoidettu jo Neuvostoliiton ajoista lähtien Kazakstanissa sijaitsevasta Baikonurista, joten uuden keskuksen rakentaminen Venäjän omalle maaperälle nähdään strategisesti tärkeänä.

Presidentti Putin vieraili Vostotsnyin keskuksessa syyskuussa, ja teroitti yli 300 miljardia ruplaa maksavan hankkeen tärkeyttä.

– Tämä on koko maan tärkein rakennusprojekti, sanoi Putin maan avaruushallinnon edustajille.

Viivästys johti korruption paljastumiseen

Ensimmäinen raketin laukaisu Vostotsnyista tapahtui vuonna 2016. Laukaisun piti tapahtua jo edellisenä vuonna, ja juuri tämä viivästys johti tarkempiin tutkimuksiin ja korruption paljastumiseen.

Rakentaminen on vielä kesken, ja toisen laukaisualustan on määrä valmistua vuonna 2021.

Uusi avaruuskeskus on ollut presidentti Putinille tärkeä hanke. Putin vieraili keskuksessa viimeksi syyskuussa, ja teroitti yli 300 miljardia ruplaa maksavan hankkeen tärkeyttä.

– Tämä on koko maan tärkein rakennusprojekti, sanoi Putin maan avaruushallinnon edustajille.

Viikko sitten hallituksen kokouksessa presidentti ei peitellyt suuttumustaan Vostotsnyin ongelmista.

– Heille sanottiin sata kertaa, että heidän pitää työskennellä läpinäkyvästi. Mutta ei! He varastivat satoja miljoonia, Putin pauhasi BBC:n mukaan.

Myöhemmin Kremlistä tarkennettiin, että Putin tarkoitti nimenomaan projektin edellistä johtoa ja että varastetuista 11 miljardista ruplasta 3,5 miljardia oli onnistuttu palauttamaan. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja