"Putinin palatsia" on rakennettu ja purettu jo 15 vuotta – rakentajat kertovat BBC:lle ökylinnan rikkauksista ja valtavista ongelmista: "Home oli levinnyt kaikkialle"

Näin paljon Navalnyin videon ja Venäjän valtion kuvat"Putinin palatsista"eroavat - asiantuntija:"Navalnyin tiimi on päässyt yllättämään vallanpitäjät" 2:11
Katso myös: Näin paljon Navalnyin videon ja Venäjän valtion kuvat "Putinin palatsista" eroavat - asiantuntija: "Navalnyin tiimi on päässyt yllättämään vallanpitäjät"

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelemien rakennusmiesten mukaan home oli suuri ongelma niin kutsutussa "Putinin palatsissa".

Kohu ökyrakennuksen ympärillä sai alkunsa oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin korruptionvastaisen säätiön julkaisemasta – ja sittemmin jättihitiksi nousseesta – videosta, jossa kuvaillaan Mustanmeren rannalla sijaitsevaa palatsia.

Levada Centerin teettämän kyselyn mukaan peräti 26 prosenttia venäläisistä on nähnyt videon.

Vajaa viidennes (17 %) vastaajista kertoi, että kyseinen video on muuttanut heidän mielipidettään maan päämiehestä, presidentti Vladimir Putinista.

Venäjän valtiollisen TV:n vastaisku antaa eri kuvan

Navalnyin videon mukaan mystinen ja ylellisyyksillä vuorattu palatsi kuuluu presidentti Vladimir Putinille tai tämän lähipiirille.

Videolla väitettiin, että rakentamisen aikana tehdyt virheet homevaurioineen ovat johtaneet uudelleenrakentamiseen ja miljardien haaskaamiseen.

Venäjän valtiollinen televisio lähti vastaiskuun ja julkaisi aivan toisenlaisen videoreportaasin Mustanmeren rannalla sijaitsevasta rakennuksesta, joka oli kaukana ylellisyydestä.

Ei ylellistä sisustusta tai kaunista pihaa ja puutarhaa. Näky oli kuin keskeneräisellä rakennustyömaalla.

Rakennusmiehet vahvistavat kyseenalaisia väitteitä

BBC:n mukaan palatsin rakentamisessa on kuin onkin ollut mutkia matkassa.

BBC Russian haastatteli nimettöminä rakennusmaan työntekijöitä, jotka työskentelivät osittain eri aikoina vuosina 2005–2020.

Rakennusmiehet vahvistavat useat väitteet, joita esitettiin Navalnyin julkaisemalla videolla.

Stanislav (nimi muutettu) kertoo BBC:lle tulleensa töihin Mustanmeren Gelendzhikin lomakohteen rakennustyömaalle syksyllä 2018.

Valtavasti rikkauksia

Vielä tuolloin palatsi oli niin ylellinen kuin Navalnyin videossa annettiin ymmärtää.

– Rikkauksia oli mittaamattomasti. Myöhemmin suurin osa palatsista riisuttiin paljaaksi, hän kuvailee BBC Russianille.

Home, josta Navalnyin videolla puhutaan, on ainakin BBC:n haastattelujen perusteella paikkansapitävä väite.

– Seinät ja katot olivat homeen peitossa – ihan tavallista hometta, vihreää. Joissain paikoissa jopa mustaa hometta.

– Home oli levinnyt koko rakennukseen. Olimme järkyttyneitä, Stanislav muistelee.

Vielä vuonna 2017 tilanne oli hieman parempi, kun työt rakennusmaalla aloittanut Igor kertoo, että home oli ongelma vain rakennuksen alakerroksessa.

BBC on saanut vahvistuksen myös Kremlin lähellä olevalta lähteeltä: home oli todellinen ongelma. Lähteen mukaan palatsi oli saatu valmiiksi ja sitä oli ehditty käyttää vuosia, ennen kuin homesieni ilmoitti olemassaolostaan epämiellyttävällä hajulla.

"Oli venäläisiä, uzbekejä, sotilaita"

Rakennustöissä olleet uskovat, että rakennus on täytynyt desinfioida lattiasta kattoon ainakin kaksi kertaa.

He uskovat, että homeongelmat johtuvat kosteasta merellisestä ilmastosta ja ilmanvaihdon puutteesta.

Ongelmien uskotaan syntyneen, kun pienen pintaremontin yhteydessä havaittiin, että home oli alkanut leviämään rakenteissa.

Hometta oli muodostunut betoniseinän ja siihen kiinnitetyn kipsilevyn väliin ja se oli ehtinyt levitä laajalle.

Rakennusmestari, joka vieraili kiinteistöllä syksyllä 2011, kertoo BBC:lle, että hänen ensivaikutelmansa rakennustyömaasta oli kuin palatsin sijaan rakenteilla olisi ollut Egyptin pyramidi.

– Luulen, että rakennustyömaalla työskenteli tuolloin 1 500 ihmistä. Oli venäläisiä, uzbekejä, sotilaita. Oli kiire saada rakennus valmiiksi.

Toinen rakennustyöntekijä kertoo, että kaikki rakennuksen pikkuviat pyrittiin peittämään tai naamioimaan.

Kiinteistöllä on työntekijöiden mukaan ollut jatkuva rakentamis- ja purkamisprojekti käynnissä viimeisen 15 vuoden ajan.

Rakennuskustannusten on arvioitu olevan ainakin yli 1,2 miljardia dollaria.

Putin kiistää omistavansa rakennusta

Venäjän presidentti on kiistänyt väitteet palatsista. Sittemmin hänen liittolaisensa, venäläisoligarkki Arkadi Rotenberg on väittänyt olevansa Putinin palatsiksi ristityn kiinteistön todellinen omistaja.

Rotenberg on sanonut, että palatsi valmistuu "muutaman vuoden kuluttua" ja että rakennuksesta "on ollut tarkoitus tulla huoneistohotelli".

BBC Russian yritti saada kommentteja Venäjän valtion rakennusvalvontaviranomaiselta siinä onnistumatta.

Haastatelluista rakennustyömaan työntekijöistä kertoi Suomessa ensin Helsingin Sanomat.

Lähde: BBC

Lue myös:

    Uusimmat