Zelenskyi AP:lle: Tappio Bahmutissa voi altistaa Ukrainan kompromisseille – "Jos Putin haistaa heikkoutemme…"

Ukrainan rynnäkköpanssarivaunu iskee Venäjän asemiin Bahmutissa 0:49
Ukrainan rynnäkköpanssarivaunu iskee väitetysti Venäjän asemiin Bakhmutissa, jossa on kuukausia käyty raskasta kulutussotaa. Ukrainan armeija julkaisi videon helmikuussa 2023.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi perustelee uutistoimisto AP:n haastattelussa, miksi Ukraina pitää itsepintaisesti kiinni Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin kaupungista, josta on käyty raskaita kulutustaisteluja kuukausien ajan.

Oikeastaan ainoa laajalti kyseenalaistamista puoleensa vetänyt Ukrainan armeijan strateginen ratkaisu Venäjän hyökkäyssodan aikana on ollut Bahmutin itsepintainen puolustaminen.

Ukrainan päätöstä pitää kiinni Bahmutista on perusteltu sillä, että taisteluissa kuluu enemmän venäläisiä kuin ukrainalaisia. Kriitikoiden mukaan niin sanottu vaihtosuhde heikkeni merkittävästi sen jälkeen, kun Bahmutin saarrostusuhka kasvoi.

Presidentti Zelenskyi antaa ymmärtää tuoreessa haastattelussa, että Bahmutin taistelu ei ole vain taktinen tai strateginen, vaan myös poliittinen vääntö.

Jos Venäjä valtaisi Bahmutin, voisi presidentti Vladimir Putin "myydä tämän voiton lännelle, venäläisille, Kiinalle, Iranille", Zelenskyi sanoi AP:lle.

– Jos hän tuntee verta, haistaa, että olemme heikkoja, hän tulee painostamaan, painostamaan ja painostamaan, presidentti jatkoi.

Zelenskyi uskoo, että jos Bahmut kaatuu, saa Ukrainan hallinto painetta sekä kansainväliseltä yhteisöltä, että omalta kansaltaan.

– Yhteiskuntamme tuntisi olevansa väsynyt. Yhteiskuntamme painostaisi minua tekemään kompromissin heidän (Venäjän) kanssa.

– Emme voi hävitä askeltakaan, koska sota on kakku, jonka palat ovat voittoja. Pieniä voittoja, pieniä askeleita.

Vielä Zelenskyi ei ole omien sanojensa mukaan tuntenut mainitsemaansa painetta. Useat länsimaat ovat jatkaneet ja oikeastaan kiihdyttäneet tukeaan Ukrainalle. Kevään ja kesän aikana esimerkiksi länsimaisten panssarivaunujen odotetaan pitkällisen väännön jälkeen saapuvan Ukrainaan.

Bahmut kartta 28.3.2023
Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin kaupungin ja sen ympäristön rintamatilanne 28. maaliskuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä, siniset Ukrainan. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi).

Zelenskyi myöntää olevansa huolissaan USA:n tuesta

Yhdysvaltojen merkittävän sotatuen kannalta vuoden 2024 presidentinvaalit saattavat olla käännekohta. Osa potentiaalisista ehdokkaista, kuten ex-presidentti Donald Trump, on kyseenalaistanut kalliin sotilasavun jatkamisen järkevyyden.

Zelenskyi myönsi AP:lle olevansa huolissaan, että vallanvaihto Washingtonissa saattaa vaikuttaa hänen johtamansa valtion mahdollisuuksiin sotia Venäjää vastaan.

– Yhdysvallat todella ymmärtää, että jos he lopettavat meidän auttamisen, me emme voita sotaa.

Ukraina julkaisi videon venäläisten tankkiletkan tuhoamisesta 0:47
"Sodan suurin tankkitaistelu" käytiin ukrainalaissotilaiden mukaan Vuhledarissa, josta Ukrainan armeija julkaisi tuhontäyteisen videon helmikuussa 2023.

Lue myös:

    Uusimmat