Putin nimitti kansallismielisen Nato-lähettilään

Lähettiläs on vaatinut muun muassa Venäjän sotilasmahdin kasvattamista Naton uhan takia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on nimittänyt yhden duuman näkyvimmistä nationalistipoliitikoista Venäjän Nato-lähettilääksi. Pysyvään virkaan asettuu kansallismielisistä kannanotoistaan tunnetun Isänmaa- eli Rodina-puolueen entinen johtaja Dmitri Rogozin.

Puolustusliitto on jo muodollisesti hyväksynyt nimityksen. 44-vuotiaan Rogozinin on määrä siirtyä uuteen virkaansa Brysseliin tammikuun loppuun mennessä.

Jo ennen nimitystään Rogozin kertoi, että jos hänet valitaan, hän tulee puolustamaan Serbian etuja Kosovon suhteen sekä käyttämään eri keinoja estääkseen Yhdysvaltain kaavaileman ohjuspuolustusjärjestelmän osien rakentamisen Puolaan ja Tshekkiin.

Poliitikko ja julkisuuden henkilö

Rogozin tunnetaan erilaisista näkyvistä tehtävistään useiden Venäjän kohtalonhetkien aikana. Hän muun muassa osallistui panttivankitilanteen ratkaisuun 1990-luvulla Tshetsheniassa ja halusi myöhemmin perustaa itselleen viran Venäjän duuman Tshetshenia-erityisedustajana.

Hän osui myös sattumalta maakuntamatkalle Etelä-Ossetiaan syyskuussa 2004 surullisenkuuluisan Beslanin koulukaappauksen aikana ja seurasi tilannetta paikan päältä terrorismin vastaisen yksikön keskuksesta. Vuonna 2006 hän kirjoitti kokemuksistaan kirjan "Kansan vihollinen".

Rogozin on myös kerännyt mainetta Venäjällä puolustamalla venäläisvähemmistöjen oikeuksia Baltiassa ja muissa entisissä neuvostovaltioissa.

"Venäjän Nato-suhde pohjalukemissa"

Rogozin ei ole juuri pehmennellyt Nato-kriittisiä näkemyksiään.

-Suureksi murheekseni Nato-suhteemme on nyt pohjalukemissaan. Tämä johtuu viime vuoden ongelmista. Tuli amerikkalaisten päätös luoda ohjuspuolustusjärjestelmä Tshekkiin ja Puolaan. Me vastustimme myös Kosovon tunnustamista, Rogozin kuvaili tällä viikolla Eho Moskvy -radiokanavan haastattelussa.

-Ja nämä toistuvat lausunnot Naton mahdollisesta laajenemisesta -Minne? Tässä puhutaan meidän sivilisaatiomme muuttamisesta joksikin euroatlanttiseksi sivilisaatioksi.

Rogozin on myös reagoinut kovasanaisesti ajatuksiin Georgian ja Ukrainan mahdollisesta Nato-jäsenyydestä.

-Georgialla ei ole selviä rajoja, ei kunnon talouskehitystä, ei yhtään mitään paitsi Soros-järjestön avustusrahaa, jolla ruokitaan maan hallitus. Lisäksi monet georgialaispoliitikot ovat valmiita sotilaalliseen konfliktiin Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa, Rogozin jyrisi eilen Komsomolskaja Pravda -sanomalehdessä.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat