Mainos

Putin ja Trump pudottivat ydinpommit keskusteluun – Putin lähetti Trumpille "mukavan kirjeen"

Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin ydinasepuheet ovat kuin kaikuja menneiltä vuosikymmeniltä. Putin ja Trump ovat nyt kaksi päivää puhuneet ydinaseista ikään kuin maailma olisi uuden asevarustelun kynnyksellä.

Trump sanoi eilen twitter-viestissä, että Yhdysvaltojen on vahvistettava ja laajennettava ydinaseistustaan kunnes maailma tulee järkiinsä ydinaseiden suhteen. 

Tänään Trump tarkensi lausuntoaan sanomalla uutiskanava MSNBC:n toimittajalle Mika Brzezinski, että "tulkoon sitten vaikka asevarustelu" maiden välille. Uutiskanava ei kuitenkaan lähettänyt haastattelua.

Trump oli uutistoimistotietojen mukaan lisäksi uhonnut, että Yhdysvallat pystyy lisäämään asevarusteluaan niin, että muut jäävät varmasti jälkeen.

"Nämä ovat vain vahvoja viestejä"

Trumpin lehdistöavustaja Sean Spicer kiirehti selittämään, että Trumpin viestit on tarkoitettu viestiksi Venäjälle, Kiinalle ja muille maille siitä, että Yhdysvallat on vahva toimija.

Viestit eivät hänen mukaansa tarkoita, että Yhdysvallat suunnittelisi juuri tällä hetkellä ydinvarustelun lisäämistä.

– Hän aikoo tehdä voitavansa suojellakseen tätä maata. Jos joku toinen maa tai maat haluavat uhata turvallisuuttamme ja suvereenisuuttamme, Trump tekee kaiken tarpeellisen asian suhteen, Spicer sanoi uutiskanava CNN:n haastattelussa.

– Jos joku muu maa laajentaa ydinkapasiteettiaan, Yhdysvallat toimii vastaavasti. Mutta uskon, että näin ei tule tapahtumaan, sillä muut valtiot näkevät, että tässä on toiminnan mies.

Putin: Ydinpuolustusta vahvistetaan

Trumpin viestit ja vihjailut alkoivat sen jälkeen, kun Venäjän presidentti oli puhunut ydinpuolustuksen vahvistamisesta Venäjällä.

Putin sanoi eilen maan sotilasneuvostolle, että Venäjän on vahvistettava ydinohjusaseistustaan niin, että se pystyy luotettavasti läpäisemään kaikki olemassa olevat ja tulevat ohjustentorjuntajärjestelmät.

Putin korosti, että Venäjän asevoimien uudistusten on jatkuttava, koska sotilaallinen tasapaino maan rajojen lähellä voi muuttua nopeasti.

2:17

Putin toivoi vierailukutsua

Tänään Putin piti vuosittaisen maratontiedotustilaisuutensa, jossa hän jatkoi teeman käsittelyä.

Putin pyrki lähentämään suhteitaan Yhdysvaltoihin, haukkui hävinneen demokraattipuolueen ja toivoi Trumpin pyytävän hänet vierailulle Yhdysvaltoihin. Samalla hän vähätteli Trumpin ydinasekommentteja sanomalla, että niissä ei ole mitään uutta.

– Tulevan presidentin Trumpin sanomisissa ei ole mitään uutta, Putin sanoi tuhatpäiselle yleisölle.

– Trump sanoi jo kampanjansa aikana, kuinka tärkeää on Yhdysvaltain ydinmahdin lisääminen ja sotilasvoiman kasvattaminen. Tässä ei ole mitään uutta.

Joutui selittelemään lausuntoaan

Lisäksi Putin joutui selittelemään, mitä hän tarkoitti torstaisella lausunnollaan, kun hän sanoi Venäjän olevan sotilaallisesti vahvempi kuin mikään hyökkääjä. Tänään hän tarkensi, että kukaan ei epäile Yhdysvaltain sotilasmahtia.

Putin antoi ymmärtää, että hän ei pidä Yhdysvaltoja mahdollisena hyökkääjänä.

– Olisitte kuunnelleet tarkasti, mitä sanoin eilen. Puhuin ydinasekapasiteettimme vahvistamisesta ja sanoin, että Venäjä on vahvempi kuin mikään mahdollinen hyökkääjä. En puhunut näin sattumalta, Putin sanoi.

– Hyökkääjä on sellainen, joka voi mahdollisesti hyökätä Venäjälle. Niinpä olemme siis vahvempia kuin mikään mahdollinen hyökkääjä. Pysyn sanojeni takana, Putin selitti.

Trump kertoi Putinin mukavasta kirjeestä

Myös Trump yritti tänään perjantaina lieventää sotaisia puheitaan. Trump nimittäin kertoi saaneensa "oikein mukavan kirjeen" Putinilta aiemmin tässä kuussa. Putin oli vedonnut maiden välisten vahvempien suhteiden puolesta.

Viestittely antaa Trumpia seuraavien tarkkailijoiden mukaan sekavan kuvan tulevan presidentin aikeista.

– Maailmalla on varmaankin useita johtajia, jotka yrittävät keksiä, mitä hänen viestinsä tarkoittavat, ArmsControl Associationin johtaja Daryl Kimball kertoi uutistoimisto Reutersille.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana Reuters mainitsee, että uraania tuottavien sekä ydinteknologiaa kehittävien yritysten osakekurssit ovat nousseet Trumpin puheiden myötä.

5:11

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.