Putin ja Erdogan tapaavat Venäjällä – syynä heinäkuun käänne

Putin ja Erdogan neuvottelevat tänään Mustanmeren viljasopimuksesta 1:59
Katso ennakkojuttu Putinin ja Erdoganin tapaamisesta.

Venäjä vetäytyi aiemmasta Turkin välityksellä neuvotellusta viljasopimuksesta heinäkuussa. Sopimukseton tila on herättänyt huolta Ukrainan viljasta riippuvaisten maiden ruoansaannista.

Mustanmeren viljasopimukseen yritetään tänään puhaltaa uutta henkeä, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogantapaavat Mustanmeren rannalla Venäjän Sotshissa.

Venäjä vetäytyi aiemmasta Turkin välityksellä neuvotellusta viljasopimuksesta heinäkuussa. Sopimus oli taannut Mustallamerellä kulkevien siviilialusten turvallisuuden. Sopimuksesta vetäydyttyään Venäjä varoitti, että se voi katsoa Ukrainan satamista poistuvat alukset sotilaallisiksi kohteiksi.

Sopimukseton tila on herättänyt huolta Ukrainan viljasta riippuvaisten maiden ruoansaannista.

Venäjän mukaan sille asetetut maksuliikennettä ja vakuutuksia koskevat rajoitukset ovat haitanneet Venäjän oman viljan ja lannoitteiden vientiä. Venäjä on kertonut voivansa palata sopimuksen piiriin, jos sen vaatimukset täyttyvät.

Turkki on toivonut, että viljasopimus voisi tarjota pohjan myös laajemmille neuvotteluille rauhasta Venäjän ja Ukrainan välillä.

Lue myös:

    Uusimmat