Suomi tukee Ukrainan koulujen, päiväkotien ja sairaaloiden energiansaantia – MTV seurasi sotaa 8. joulukuuta

0:38
Katso myös: Tällainen on Venäjän Ukrainaan lähettämä panssaroitu juna – vehkeellä kolme päätehtävää

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 8. joulukuuta 2022. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Voit seurata perjantain (9.12.) sotatapahtumia täältä

  • Stoltenberg: Venäjä yrittää jäädyttää taistelut Ukrainassa talven ajaksi
  • Suomi lähetti viisi linja-autoa Ukrainaan koulukuljetuksia varten
  • Mediat: Unkari on estämässä apupaketin Ukrainalle 
  • ISW: Sotilasoperaatioiden tahti Ukrainassa kiihtynee maan jäätyessä 
  • Ukrainan infrastruktuuri on pahoin vaurioitunut Venäjän iskuissa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

15.25: Putin: Venäjä jatkaa iskujaan Ukrainan energiainfraan

Presidentti Vladimir Putin sanoo Venäjän jatkavan iskujaan Ukrainan energiainfrastruktuuriin. 

Kremlissä pidetyssä palkintoseremoniassa puhunut Putin myönsi suoraan, että Venäjä on ottanut Ukrainassa kohteikseen sähköntuotannon ja -jakelun, mutta sanoi Ukrainan olevan itse syyllinen iskuihin.

Ukrainan sähköyhtiön mukaan Venäjä on iskenyt Ukrainan sähkölaitoksiin ja -linjoihin yli tuhannella ohjuksella ja ammuksella.

Iskut on laajasti tuomittu maailmalla, koska ne ovat jättäneet miljoonat ihmiset Ukrainassa selviytymään talvesta ilman sähköä ja vettä.

13.23: Suomi tukee Ukrainan koulujen, päiväkotien ja sairaaloiden energiansaantia

Suomi antaa Ukrainan energiasektorin tarpeisiin yhteensä 4,5 miljoonaa euroa lisätukea. Tuen avulla vastataan koulujen, päiväkotien ja sairaaloiden akuuttiin energiantarpeeseen sekä kehitetään pidemmällä aikavälillä maan energiatehokkuutta.

Venäjä on syksyn ja alkutalven ajan iskenyt Ukrainan energiainfrastruktuurin ja tuhonnut siitä jo noin 40 prosenttia. 

– Kiireellisimmät tarpeet Ukrainassa liittyvät nyt energian saannin ja asumisen turvaamiseen. Suomen antamalla lisätuella helpotetaan tavallisten ihmisten elämää ja varautumista talveen, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sanoo.

Esimerkiksi lähes miljoonan asukkaan Dniprossa hankitaan varavoimalaitteita 24 kouluun ja päiväkotiin sekä niiden pommisuojiin lämmityksen ja valaistuksen turvaamiseksi myös sähkökatkosten aikana. 

Kiovassa puolestaan parannetaan päiväkotien ja koulujen lämmityksen energiatehokkuutta, mikä edesauttaa energiatilanteen vakauttamista kaupungissa. 

– Tämän rinnalla tehdään myös Ukrainan energiatehokkuutta parantavaa työtä: kehitetään muun muassa maan kaukolämpöä, jätehuoltoa ja energiatehokkaita julkisen liikenteen ratkaisuja, Skinnari sanoo. 

Ukraina on yksi eniten energiaa asukasta kohti kuluttavista maista ja tarvitsee merkittäviä investointeja modernisoidakseen infrastruktuuriaan ja lisätäkseen energiatehokkuuttaan sekä uusiutuvien energialähteiden käyttöä.

11.50: Kreml: Venäjän tavoitteena on yhä vapauttaa "uudet sille kuuluvat, Ukrainan miehittämät alueet"

Kremlin mukaan Venäjän tavoitteena on yhä "vapauttaa" Ukrainan miehittämät, Venäjälle kuuluvat alueet. Kreml täsmensi, että kyse on Venäjän itseensä liittämistä alueista, jotka todellisuudessa kuuluvat yhä Ukrainalle. Kyseiset alueet ovat Donetsk, Luhansk, Herson ja Zaporizhzhja.

Kremlin mukaan sota loppuisi huomenna, jos Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sitä haluaisi.

11.46: Venäjä: Ruotsi ja Tanska pelkäävät päästää Venäjää tutkimaan Nord Stream -räjähdyksiä

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharovan mukaan Ruotsi ja Tanska kieltäytyvät yhä yhteistyöstä Venäjän kanssa Nord Streamin kaasuputkiräjähdyksen tutkimiseksi. Zaharovan mukaan Ruotsi ja Tanska pelkäävät päästää Venäjää tutkimuksiin mukaan. Zaharovan mukaan Venäjän mukanaolo paljastaisi todellisen syyllisen räjähdyksiin.

11.10 Venäjä on iskenyt Ukrainan sähköntuotantoon yli tuhannella ohjuksella ja ammuksella, sanoo sähköyhtiön johtaja

Venäjä on iskenyt Ukrainan sähkölaitoksiin ja -linjoihin yli tuhannella ohjuksella ja ammuksella, sanoo Ukrainan sähköyhtiön Ukrenergon hallituksen puheenjohtaja Volodymyr Kudrytskyi.

Ukrainan Interfax-uutistoimiston mukaan Kudrytskyi puhui asiasta Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) kokouksessa eilen.

Hänen mukaansa viimeaikaiset massiiviset iskut ovat "suurin ihmiskunnan kokema hyökkäys" energiaverkostoon. Siksi Ukraina kärsii nyt vakavasta sähköpulasta.

Tilannetta ei ole helpottanut sekään, että sähkön kulutus on Kudrytskyin mukaan vähentynyt sodan aikana ainakin neljänneksellä, ellei lähes kolmanneksen verran.

9.58: Punainen Risti on vieraillut ukrainalaisten ja venäläisten sotavankien luona

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea on vieraillut sekä ukrainalaisten että venäläisten sotavankien luona kahden viime viikon aikana.

Järjestö kertoi tänään, että vierailut tapahtuivat tällä ja viime viikolla. Kuun lopulla järjestö tekee vielä uusia vierailuja.

Vierailujen tarkoituksena on tarkistaa vankien olosuhteet ja heidän saamansa hoito sekä välittää tiedot heidän voinnistaan omaisille.

6.51: Putin: "Emme ole hulluja"

Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin mukaan riski sille, että Venäjä käyttäisi ydin-aseita Ukrainassa on pienentynyt kansainvälisen painostuksen myötä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi eilen, että ydinsodan uhka on lisääntynyt, mutta hän ei näe, että Venäjä käyttäisi ydinaseita ensimmäisenä.

– Emme ole tulleet hulluiksi, olemme tietoisia siitä, mitä ydinaseet ovat, Putin totesi eilen.

6.48: Suomen Nato-jäsenyyttä edistetään sekä Turkissa että Yhdysvalloissa

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) jatkaa tänään kaksipäiväistä työvierailuaan Turkin pääkaupungissa Ankarassa. Kaikkonen on Turkissa keskustelemassa muun muassa Suomen Nato-jäsenyysprosessista.

Atlantin toisella puolella ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) jatkaa tänään vierailuaan Washingtonissa, jossa hänen ohjelmaansa on kuulunut muun muassa tapaaminen Yhdysvaltojen ulkoministerin Antony Blinkenin kanssa.

Myös Haaviston asialistalla on ollut muun muassa Suomen Nato-jäsenyysprosessin eteneminen.

Suomen Nato-jäsenyys lähti etenemään vauhdilla sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. 

Keskiviikko 7. joulukuuta:

22.10: EU ehdottaa yhdeksättä pakotepakettia Venäjälle

EU ehdottaa Venäjään kohdistuvien paineiden lisäämistä yhdeksännellä pakotepaketilla, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti keskiviikkona Twitterissä.

EU lisäisi pakotelistalle lähes 200 henkilöä ja yhteisöä. EU lisäisi listalle myös kolme venäläistä pankkia.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

19.54: Kiovan pormestari syytää Zelenskyitä politikoinnista

Kiovan pormestari Vitali Klitshko syyttää Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyitä politikoinnista tämän kritisoitua Kiovan valmistautumista Venäjän talvisiin pommituksiin.

Zelenskyi oli julkisessa kommentissaan syyttänyt Kiovan viranomaisten epäonnistuneen suojan tarjoamisessa asukkailleen.

Klitshko arvioi kommenttien taustalla olleeen politiikka ja luonnehti niiden näyttävän "kummallisilta". Hän totesi antamassaan haastattelussa, että Kiovassa on enemmän valmiuksia ihmisten lämpimänä pitämiseen kuin missään muussa ukrainalaiskaupungissa.

– Näyttää kummalliselta, että kun yhdistymme taistellaksemme yhtä vihollista vastaan, mutta alammekin taistella valtion sisällä, hän totesi.

Klitshko oli ennen Ukrainan sotaa nähty yhtensä Zelenskyin näkyvimmistä poliittisista kilpakumppaneista.

19.32: Putinilta lukuja syksyn liikekannalle panosta, myös puheita ydinaseista
Puolet syyskuussa sotilaspalvelukseen mobilisoiduista venäläisistä on lähetetty Ukrainaan, Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi Kremlin oman ihmisoikeusneuvoston televisioidussa kokouksessa keskiviikkona.

Putinin mukaan mobilisoituja on yhteensä 300  000, joista 150  000 on lähetetty Ukrainaan. Heistä noin 77  000 on Putinin mukaan taisteluyksiköissä.

Putin sanoi kokouksessa, että Venäjä käyttäisi ydinasetta vain, jos sen viholliset hyökkäisivät Venäjän alueelle.

– Kun meitä vastaan isketään, iskemme takaisin, Putin sanoi ja korosti maansa strategian perustuvan menettelytapaan, jota hän kuvaili kostoiskuksi.

Lue lisää keskiviikon sotatapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja