Putin antoi Yhdysvalloille täyslaidallisen puheessaan – presidentin suosio on hiipunut Krimin aiheuttaman hurmoksen jälkeen

Venäjän presidentti Vladimir Putin ryöpytti vuotuisessa puheessaan Yhdysvaltoja. Putin syytti Yhdysvaltoja tekosyiden keksimisestä, kun maa ilmoitti vetäytyvänsä keskimatkan ohjuksia koskevasta INF-sopimuksesta. Yhdysvallat perusteli vetäytymistään sillä, että Venäjä rikkoi sopimusta.

Venäjä ei aio sijoittaa ohjuksia Eurooppaan ensimmäisenä, Putin sanoi. Jos Yhdysvallat tekee näin, se kärjistää tilannetta, ja tämä uhkaa Venäjän turvallisuutta. Tällöin Venäjä harkitsee vastaavia vastatoimia, Putin varoitti.

Putin luetteli puheessaan Venäjän uusia asejärjestelmiä, kuten uuden rakenteilla olevan yliääniohjusjärjestelmän.

Putinin puhetta oli kokoontunut seuraamaan Venäjän parlamentin kummankin kamarin lisäksi muuta maan korkeinta johtoa.

Jo ennalta arveltiin, että hän keskittyisi etenkin Venäjää piinaaviin sisäisiin ongelmiin. Näin kävikin. Puheensa aluksi Putin kävi läpi ongelmien koko kirjon köyhyydestä ja alhaisesta syntyvyydestä koulutuksen ja terveydenhuollon ongelmiin.

"Enemmän lapsia, vähemmän veroja"

Putin tähdensi puheensa aluksi tavallisten ihmisten asemaa. Ihmisten on tänä vuonna koettava muutoksia parempaan, Putin sanoo.

Hän toi esiin syntyvyyden laskun ja luetteli tukun keinoja, joilla perheiden asemaa voitaisiin parantaa. Näitä ovat muun muassa tuet ja verotaakan helpottaminen.

– Enemmän lapsia, vähemmän veroja, Putin tähdensi.

Hän käsitteli puheessaan myös köyhyyden ongelmia ja terveydenhuoltoa, jonka tasoon monet kansalaiset ovat tyytymättömiä. Tyytymättömyyttä herättää etenkin se, että perushoidon vastaanotoille pääsy on paikoin vaikeaa.

– Terveydenhoitoon pitää päästä kaikissa Venäjän kolkissa, Putin tähdensi ja luetteli keinoja kansalaisten tyytyväisyyden lisäämiseksi.

Putin puuttui myös ympäristökysymyksiin ja ryöpytti sitä, miten jätteisiin suhtaudutaan välinpitämättömästi. Hänen mukaansa jätteiden käsittelyä on tehostettava, jottei roskaa kerry miljoonia tonneja lisää.

Putinin 15. puhe presidenttinä

Putinin suosio on vuoden mittaan laskenut. Riippumattoman Levada-keskuksen tammikuisessa kyselyssä 64 prosenttia vastaajista hyväksyi Putinin toiminnan presidenttinä. Vuotta aiemmin vastaava luku oli 80. Edellisen kerran suosio oli yhtä alhaalla ennen Krimin miehitystä.

Syynä suosioon laskuun pidetään talousongelmia, mutta myös erittäin epäsuosittua eläkeuudistusta.

Putinin puhe näytettiin suorana lähetyksenä useilla televisiokanavilla. Tällä kertaa puhe kesti noin puolitoista tuntia..

Puheperinteen juuret juontavat Boris Jeltsinin presidenttikaudelle 25 vuoden taakse, kertoo Tass. Putinille puhe on 15. ja ensimmäinen hänen nykyisellä presidenttikaudellaan. 

Lue myös:

    Uusimmat