Puolustusvoimien komentaja: Itä-Ukrainan hybridisota luo painetta Suomelle

Hybridisota asettaa uusia vaatimuksia Suomelle 1:42

Itä-Ukrainassa on käynnissä hybridisota, jossa on käytössä laajat keinot.

– Epävakautta luodaan muun muassa taloudellisilla kiristystoimilla, sotilaallisen uhan kasvattamisella ja mediavaikuttamisella, sanoo puolustusvoimien komentaja, kenraali Jarmo Lindberg.

Lindberg arvioi, että Suomeen ei kohdistu tällä hetkellä sotilaallista uhkaa, mutta muutokset ovat mahdollisia.

– Toimintaympäristömme on muutoksessa. Aika näyttää, mihin asentoon turvallisuutemme kannalta olennaiset elementit asettuvat tulevaisuudessa, sanoi Lindberg maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingin Ritarihuoneella.

Hänen mukaansa Suomi ei pysty juurikaan vaikuttamaan tilanteeseen,  mutta seuraa kehitystä tarkasti.

Ei-sotilaallisia keinoja 

Nykysodankäynnissä, hybridisodassa aseiden rinnalle ovat tulleet muun muassa informaatio-ja  verkko-operaatiot.

– Päätavoitteena on aikaansaada tilanne, jossa hyökkääjä voi mahdollisimman väkivallattomasti ottaa haltuunsa kohteen tai sen osan.

– Keinovalikoimaan kuuluvat erikoisjoukkojen käyttö, manipuloidut kansanliikkeet, materiaalituki, aseellisten yhteenottojen synnyttäminen ja tarvittaessa sotilaallisen voiman käyttö.

Tavoitteena on Lindbergin mukaan kyseenalaistaa kohteen poliittisen johdon toimintakyky ja aiheuttaa yleistä epävarmuutta.

Suomessa valvontaa "säädetty"

Vaikka Suomeen ei tällä hetkellä kohdistu sotilaallista uhkaa, tiedustelua ja valvontajärjestelmän valmiutta on tänä vuonna säädetty. Toimien yksityiskohtia ei haluta paljastaa julkisuuteen.

Organisaatio- tai rakenteellisia muutoksia ei puolustusvoimissa ole tehty, mutta Ukrainan kriisi on tuottanut lisätöitä.

– Onhan meillä paljon henkilöstöä, joka on pitkin vuotta tehnyt analyyseja ja raportteja. Tietty osa henkilöstöstä on saanut tehdä enemmän töitä kuin normaalisti, kuvailee Lindberg. 

Uudet vaatimukset resursseille

Lindberg sanoo, että  entistä vaikeammin hahmotettavat kriisit luovat uusia, 'kovennettuja' vaatimuksia Suomen maanpuolustuksen resurssoinnille.

– Siinä eivät kaluston mekaaniset korvausinvestoinnit yksin riitä. Olisi vastuutonta väittää mitään muuta.

Parin viikon kuluessa valmistuu puolustusministerin asettaman parlamentaarisen selvitysryhmän raportti, jossa arvioidaan puolustuksen haasteita ja niihin vastaamista pidemmällä aikavälillä.

Lue myös:

    Uusimmat