Puolustusvoimat julkisti Afganistanin-operaation hinnan – selvästi alle arvion

2:04
Kuun alussa Pekka Haavisto kertoi MTV Uutisille, että evakuointioperaatio Kabulissa oli haastava. Jutussa kerrotaan myös, ketkä lopulta evakuoitiin Afganistanista.

Afganistaniin lähetetty Puolustusvoimien suojausjoukko maksoi Suomelle runsaat puoli miljoonaa euroa, arvioidaan Puolustusvoimista.

Kabulin lentokentällä noin viikon toimineen suojausjoukon tarkoitus oli tukea ihmisten evakuointia Afganistanista Suomeen. Puolustusvoimat kertoo, että evakuointioperaation suojausjoukon arvioidaan aiheuttaneen yhteensä 551 000 euron kustannukset. 

Arvio jäi ennen operaatiota annettua arvioita pienemmäksi. Silloin eduskunnalle annetussa selonteossa arvioitiin, että joukon käytöstä aiheutuu enintään 792 000 euron kustannukset.

– Kustannukset tarkentuvat suunnitteluperusteiden mukaan lukien joukon vahvuuden ja operaation keston tarkennuttua. Kustannusarviossa on huomioitu henkilöstön palkkauskustannukset sekä kuljetuskustannukset, selonteossa kerrottiin tuolloin.

Puolustusvoimista kerrotaan, että eduskunnalle annetussa selonteossa operaation kesto oli toteutunutta kestoa pidempi, jonka vuoksi myös kulut jäivät arvioitua pienemmiksi.

– Pyydetään huomioimaan, että nyt annettu toteuma on edelleen arvio, Puolustusvoimat kirjoittavat sähköpostissaan.

Ulkoministeriön kuluiksi arvioitiin miljoona

MTV Uutiset kertoi aiemmin, että Puolustusvoimien kulujen lisäksi evakuointioperaatio maksoi runsaat miljoona euroa.

Ulkoministeriöstä kerrotiin kuitenkin, etteivät euromäärät ole lopullisia, joten kokonaislasku voi joko pienentyä tai kasvaa.

– Finnairin lennoista saamme valtaosan hinnasta takaisin EU:lta pelastuspalvelumekanismin kautta tarjottuamme lentoja myös muille EU-maille. Myös evakuointilennosta saadaan jotain takaisin. Mutta myös toisinpäin, kaikkia kuluja ei ole vielä koottu yhteen eikä loppusumma ole tarkasti tiedossa, ulkoministeriöstä kerrottiin sähköpostitse MTV Uutisille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja