MTV selvitti: Kabulin evakuointioperaatio maksoi miljoonan – päälle tulevat vielä satojentuhansien eurojen sotilaskulut

2:04
Kuun alussa Pekka Haavisto kertoi MTV Uutisille, että evakuointioperaatio Kabulissa oli haastava. Jutussa kerrotaan myös, kertkä lopulta evakuoitiin Afganistanista.

Suomen evakuointilennot Afganistanin Kabulista Suomeen maksoivat yhteensä 870 000 euroa. MTV Uutiset selvitti luvut ulkoministeriöstä.

Lennot ovat selvästi evakuoinnin suurin kuluerä. Kabuliin tilattu evakuointilento maksoi yksistään 470 000 euroa, ja lisäksi Finnairilta ostettiin viisi lentoa Georgian Tbilisistä Helsinkiin. Kukin näistä lennoista maksoi 80 000 euroa. Evakuoitavat kuljetettiin Kabulista Tbilisiin, josta nämä kuljetettiin Helsinkiin.

MTV Uutisten saamasta sopimuksesta käy ilmi, että lentoja Tbilisistä Suomeen suoritettiin ainakin Airbus A350 -mallin lentokoneilla. Lennolla tarjoiltiin vettä, mehua ja evästä (englanniksi snack).

Suomalaiset sotilaat ja ulkoministeriön avustustiimi poistuivat Kabulista 26. elokuuta illalla. Kaikkiaan Suomeen evakuoitiin Afganistanista 413 ihmistä.

Kulut voivat vielä laskea – tai nousta

Evakuoinnista on kirjattu seuranneen lisäksi runsaan 198 000 euron siirtotalouden kulut. Siirtotalouden kuluilla tarkoitetaan esimerkiksi erilaisia valtionavustuksia, joita maksetaan esimerkiksi sosiaaliturvarahastoille ja paikallishallinnolle.

MTV kysyi ulkoministeriöltä, että mitä kyseisillä kuluilla tarkoitetaan. Ilmeni, että myös ne liittyvät evakuointilentoihin.

– Osa menoista on väärillä tileillä, niiden korjauksia tehdään jälkikäteen ja lopulliset tiedot täsmentyvät vielä, ulkoministeriöstä perustellaan.

Yhteensä evakuointikulut olivat ulkoministeriölle 1 093 395,33 euroa. Ministeriöstä kerrotaan kuitenkin, etteivät euromäärät ole lopullisia, joten kokonaislasku voi joko pienentyä tai kasvaa.

– Finnairin lennoista saamme valtaosan hinnasta takaisin EU:lta pelastuspalvelumekanismin kautta tarjottuamme lentoja myös muille EU-maille. Myös evakuointilennosta saadaan jotain takaisin. Mutta myös toisinpäin, kaikkia kuluja ei ole vielä koottu yhteen eikä loppusumma ole tarkasti tiedossa, ulkoministeriöstä kerrotaan sähköpostitse MTV Uutisille.

Sotilaiden kulut puuttuvat laskusta

Kaikki evakuoinnin kulut eivät ole tulleet ulkoministeriön maksettavaksi. Kabuliin lähetetyn suojausjoukon kulut maksaa Puolustusvoimat. Näitä kuluja ei MTV Uutiset ole vielä saanut. Niistä on kuitenkin esitetty jo arvioita valtioneuvoston selonteossa eduskunnalle suojausjoukon lähettämisestä.

– Puolustusvoimien arvion mukaan joukon käytöstä aiheutuu enintään 792 000 euron kustannukset, selonteossa kerrotaan.

– Kustannukset tarkentuvat suunnitteluperusteiden mukaan lukien joukon vahvuuden ja operaation keston tarkennuttua. Kustannusarviossa on huomioitu henkilöstön palkkauskustannukset sekä kuljetuskustannukset.

Juttua päivitetty 17.9. kello 15.38: Myös siirtotalouden kuluiksi merkityt vajaan 200 000 euron kulut liittyvät ulkoministeriön mukaan evakuointilentoihin aiemmin ilmoitetun sijaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja