Suomi valitsi F-35-hävittäjän 10 miljardilla, ensimmäiset uudet koneet Suomeen 2026: MTV Uutiset seurasi julkistusta hetki hetkeltä

Suomen uusiksi hävittäjiksi on valittu yhdysvaltalainen Lockheed Martinin F-35 – puolustusministeri Kaikkonen:"Suuri vaikutus koko puolustuskykyymme" 3:16
Suomen uusiksi hävittäjiksi on valittu yhdysvaltalainen Lockheed Martinin F-35 – puolustusministeri Kaikkonen: "Suuri vaikutus koko puolustuskykyymme"

Hallitus järjesti tiedotustilaisuuden Suomen hävittäjähankinnasta alkaen kello 14.30. MTV Uutiset Live näyttää tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Kello 15.23. Lopettelemme seurantaa tiedotustilaisuudesta. Suomi on edellyttänyt, että hävittäjät toimivat poikkeusoloissa myös varaosien toimitusten ja muun huollon suhteen.

Kello 15.19. Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtaja, insinöörikenraalimajuri Kari Renko sanoo, että julkinen kiinnostus hankintaa kohtaan on ollut poikkeuksellisen suurta ja julkisuudessa on ollut kandidaateista erilaista tietoa kuin HX-hankkeen väelle on kerrottu.

Kello 15.15. Suomeen on rakennettava uusia hävittäjiä varten operointi-, lentokone- ja varastotiloja sekä kiitotierakenteita ja muuta infrastruktuuria hankittavalle järjestelmälle. Muutokset perustuvat kansallisiin ja kansainvälisiin turvallisuusvaatimuksiin.

Kello 15.12. F-35 pystyy Puolustusvoimien mukaan parhaiten tukemaan maa- ja merivoimia. Hävittäjällä on "kiistattomasti" paras suorituskyky.

Kello 15.09. – Nyt tehtävä hankinta on arvoltaan noin 8,378 miljardia euroa. Monitoimihävittäjien osuus summasta on 4,703 miljardia euroa ja ilmataisteluohjusten AMRAAM ja Sidewinder osuus 754,6 miljoonaa euroa. Huoltovälineet, varaosat ja vaihtolaitteet, koulutusvälineet, muut hankittavat järjestelmät ja palvelut sekä vuosien 2025-2030 ylläpito maksavat yhteensä 2,920 miljardia euroa, Puolustusminsiteriö tiedottaa tarkoista kustannuksista.

Kello 15.05.  F-35 oli Puolustusvoimien esitys.  Sama järjestelmä on käytössä useissa Euroopan maissa, kuten Norjassa ja Tanskassa. 

Nykyinen Hornet-kalusto poistuu käytöstä suunnitellusti vuodesta 2025 alkaen. Ensimmäiset suomalaiset F-35-hävittäjät otetaan Ilmavoimien käyttöön vuonna 2025 osana Yhdysvalloissa järjestettävää suomalaisen henkilöstön koulutusta.

Ensimmäiset F-35-koneet toimitetaan Suomeen vuonna 2026. Suomessa F-35-järjestelmä korvaa Hornet-kaluston hävittäjälennostoissa vuosina 2028 ja 2030. 

Kello 15.04. Hankintaa on ollut Puolustusvoimien mukaan tekemässä sata maan parasta asiantuntijaa. 

Kello 14.59. Kaikkosen mukaan prosessi on ollut avoin ja reilu, kun kysytään, ovatko kenraalit suosineet vuosia yhdysvaltalaista hävittäjää.

Kaikkosen mukaan kone olisi voitu ostaa mistä tahansa tarjoajamaasta.

Kello 14.55. Kaikkonen: signaali on se, että Suomi pitää itse huolta omasta puolustuksestaan. Vasemmistoliiton ministerit Li Andersson ja Hanna Sarkkinen ovat jättäneet hallituksen päätökseen lausuman, jolla halutaan varmistaa kustannusraamissa pysyminen.

Kello 14.53. Hävittäjäehdokkaita on vertailtu myös simuloidussa "sotapelissä". 

HX-hankkeen kokonaisrahoitus on 10 miljardia euroa. Eduskunta on hyväksynyt hävittäjähankkeelle 9,4 miljardin euron tilausvaltuuden, jolla hankitaan Hornetin korvaava järjestelmä sekä 579 miljoonan euron viisivuotisen siirtomäärärahan. Siirtomäärärahalla varmistetaan, että hankittu kokonaisuus saadaan käyttöön osaksi Suomen puolustusjärjestelmää. Hankinnan valmisteluun on myönnetty 21 miljoonaa euroa vuosina 2016-2021.

Kello 14.50. Puolustusvoimien komentaja, kenraali Timo Kivinen sanoo, että hankinta on onnistuttu viemään aikataulussa läpi koronapandemiasta huolimatta. Hankinnalla on tarkoitus ehkäistä sotilaallinen uhka Suomea vastaan. Sotilaallisella suorituskyvyllä on tässä merkittävä rooli.

Hävittäjien suorituskykyä punnittaessa otettiin huomioon ilmatilan hallinta, maavoimien tukeminen, merivoimien tukeminen, kyky kauaskantoiseen tulen käyttöön sekä tiedustelun ja valvonnan tuki.

Kello 14.46. Kaikkonen kiittää hankeen valmistelijoita. Monitoimihävittäjillä on Kaikkosen mukaan merkittävä rooli Suomen puolustuksessa. Hävittäjät ehkäisevät hyökkäyksiä Suomea kohtaan. Sen takia on ollut tärkeätä valita paras kone. Kaikkonen lohduttaa hintaa kauhistelevia sillä, ettei jokaisella vaalikaudella tarvitse tehdä vastaavia hankintoja.

– Sotilaallisen suorituskyvyn vertailussa F-35 -kokonaisjärjestelmä oli paras. F-35:n taistelu-, tiedustelu- ja selviytymiskyvyt olivat HX-tarjouksista parhaat, Puolustusministeriön tiedotteessa sanotaan.

Kello 14.43. Kaikkonen kiittää muita kilpailussa mukana olleita yhtiöitä ja maita. Kisa oli kuulemma tiukka ja kaikki tarjoajamaat ovat Suomelle jatkossakin läheisiä kumppaneita, Kaikkonen vakuuttaa.

–  F-35 oli hankintahinnaltaan edullisin, kun huomioidaan kaikki tarjoukseen kuuluvat osuudet. Järjestelmän käyttö- sekä ylläpitokustannukset alittavat asetetun 254 miljoonan euron vuosittaisen kustannusrajan.  F-35:n operointi ja elinkaaren aikainen kehittäminen on mahdollista Puolustusvoimien resursseilla.  Mikään tarjouksista ei ollut merkittävästi muita edullisempi käyttö- ja ylläpitokustannuksiltaan, Puolustusminisiteriö tiedottaa.

Kello 14.41. F-35 -eturunkoja valmistetaan Suomessa. Työllisyysvaikutus on 4500 henkilötyövuotta ja välillinen vaikutus 1500 henkilötyövuotta.

– Hankintaan kuuluu 64 F-35A Block 4 -monitoimihävittäjää, mittava ja monipuolinen olosuhteisiimme mukautettu aseistus sekä tarvittavat koulutus- ja ylläpitoratkaisut, muut liitännäiset järjestelmät sekä ylläpito- ja huoltopalvelut vuoden 2030 loppuun, Puolustusministeriö tiedottaa.

Kello 14.35. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoo, että valinta on yhdysvaltalainen F-35-hävittäjä. Hankinta eli HX-hanke käynnistyi vuonna 2015. Prosessissa on haettu parasta mahdollista konetta. Kilpailutus on onnistunut Kaikkosen mukaan hyvin. Tarjoukset paranivat kuulemma kilpailun edetessä. 

Lockheed Martinin F-35 on Kaikkosen mukaan paras kone Suomen puolustukseen. Hankinnalla turvataan puolustuskykyä vuodelle 2060 asti. Hävittäjä täyttää huoltovarmuusvaatimukset ja hinta-laatusuhdetta pidetään hyvänä.

Kello 14.33. Tiedotustilaisuus alkoi. Aluksi pääminsiteri Sanna Marin (sd.) kertoo, että hallitus on tehnyt päätöksen hävittäjähankinnasta. Hankintaa on tehty parlamentaarisesti eli myös oppositioryhmät ovat tällä ja viime hallituskaudella olleet mukana työssä.

Hornetit poistuvat käytöstä vuoteen 2030 mennessä.

Valtioneuvosto käsitteli perjantaina yleisistunnossaan HX-hävittäjähanketta ja hallitus järjestää hävittäjähankinnoista tiedotustilaisuuden tänään noin kello 14.30–16.00.

Tiedotustilaisuuden ensimmäisessä osiossa ovat puhumassa pääministeri Sanna Marin (sd.), puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ja puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen.

Toisessa osiossa ääneen pääsevät strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen puolustusministeriöstä, Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Pasi Jokinen ja Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtaja, insinöörikenraalimajuri Kari Renko.

Hävittäjätarjouskilpailussa ovat mukana Ruotsin Gripen, ranskalainen Rafale, yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon sekä amerikkalaiset Super Hornet ja F-35.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoo lähteidensä tietoihin perustuen, että Suomi olisi valitsemassa uudeksi hävittäjäkoneeksi yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin F-35:n.

Tällainen F-35-hävittäjä on 1:10
Tällainen hävittäjä on F-35.

Lue myös:

    Uusimmat