Suomi saa huippuhävittäjän, mutta pysyvätkö käyttökulut kurissa? Ilmavoimien komentaja MTV Uutisille: "Veronmaksajan tulee luottaa siihen"

Ilmavoimien komentaja Pasi Jokinen, miksi F-35-hävittäjät ovat paras vaihtoehto Suomelle? 3:04
Ilmavoimien komentaja Pasi Jokinen, miksi F-35-hävittäjät ovat paras vaihtoehto Suomelle?

F-35-hävittäjän valinnan aikana asiantuntijat pelasivat sotapeliä kolmella eri skenaariolla ja arvioivat, mitä kukin hävittäjäehdokas kykeni tarjoamaan. Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Pasi Jokinen valotti valintaprosessia Kymmenen uutisten suorassa lähetyksessä.

Jokisen mukaan F-35 vastasi parhaiten niitä vaatimuksia, joita hävittäjälle asetettiin Suomen vaativassa toimintaympäristössä.

– Monipuolisissa (peleissä) tehtävissä piti saada tehtävä toteutettua kaikissa tehtävätyypeissä ja saada tarvittavat vaikutukset aikaan, kenraalimajuri toteaa.

Ilmavoimien komentaja Jokisen mukaan Suomen toimintaympäristössä teknologia on jo nyt korkealla tasolla ja kehittyy edellleen.

– Tällä ratkaisulla pääsemme teknologisesti vaadittavalle tasolle ja on luottamus, että kyky kehittyä koneen oletetun elinkaaren aikana säilyy.

Esimerkkeinä F35:n ominaisuuksista Jokinen nostaa esiin koneen älykkäät sensorit, jotka keräävät paljon tietoa ja myös auttavat lentäjää.

Koneen ylläpitokustannukset ovat Puolustusvoimien laskelmien mukaan korkeintaan 250 miljoonaa euroa vuodessa, mutta mistä veronmaksaja tietää, ettei matkan varrella ilmene ikäviä yllätyksiä?

– Veronmaksajan tulee luottaa siihen, että asiantuntijoiden joukko on tehnyt oikeat johtopäätökset ja riski ei toteudu, Pasi Jokinen linjaa.

Usean aselajin yhteinen kone

Suomen tänään valitsema F-35 on yksimoottorinen lentävä asealusta ja komentokeskus. Se voidaan varustaa rungon sisäisillä ohjuksilla ja rungon ulkopuolisilla aseilla sekä puolustukseen että hyökkäykseen. Koneen salaisen elektroniikan kerrotaan olevan vailla vertaa.

F-35 on myös niin sanottu häivehävittäjä, eli tutkakuva siitä on erikoispinnoitteen ja muodon takia mahdollisimman pieni. Koneen kehitys alkoi 90-luvulla Yhdysvaltain maa-, meri- ja ilmavoimien yhteisen hävittäjän rakentamisesta.

Kallein siitä tuli siksi, että aselajeilla oli niin erilaiset tarpeet ja koneelle kaavaillut edistykselliset ominaisuudet olivat käytännössä vaikeita toteuttaa. Budjetit ovat ylittyneet moninkertaisesti.

Koneella operointia on pidetty kalliimpana kuin perinteisillä hävittäjillä, mutta käyttökustannusten luvataan laskevan sitä mukaa kun konetta kehitetään ja sitä valmistetaan lisää. Valmistajan mukaan koneen käyttökaari on yli 50 vuotta.

F-35 läpäisi Suomen tiukan seulan, mutta millaisen koneen miljardeilla saa? MTV Uutiset kokosi keskeisimmät asiat Hornetien seuraajasta.

Tässä kaikki, mitä sinun tulee F-35-hävittäjästä tietää! 1:25

Lue myös:

    Uusimmat