Sauli Niinistö Leopard-panssareista: Panssareiden määrä ei voi olla suuri, koska Suomi on Venäjän rajanaapuri

MTV Ukrainassa: Tällaisia käsityksiä kiovalaisilla on panssarivaunuavusta –"Kannustan Suomea antamaan meille Leopardeja" 2:17
MTV Ukrainassa: Tällaisia käsityksiä kiovalaisilla on panssarivaunuavusta – "Kannustan Suomea antamaan meille Leopardeja"

Puolustusministeriön mukaan Ukrainan tarve taistelupanssarivaunuille on Suomella tiedossa.

Ministeriön resurssipoliittisen osaston päällikön Tarja Jaakkolan mukaan aloite juuri Leopard 2 -taistelupanssareiden antamisesta Ukrainalle on melko tuore ja Suomi seuraa tilannetta.

– Leopard-taistelupanssarivaunuilla on Euroopassa useita eri käyttäjiä, ja tästä johtuen olisi hyvä keskustella niiden mahdollisesta luovuttamisesta Ukrainalle yhdessä eurooppalaisten käyttäjien kesken, Jaakkola viestitti STT:lle sähköpostitse.

Hänen mukaansa on huomattava, että kyse olisi Ukrainan kannalta uudesta asejärjestelmästä, mikä edellyttää itse panssareiden luovuttamisen lisäksi myös koulutusta sekä tarvittavan huolto- ja kunnossapito-ohjelman luomista Ukrainaan.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomenkin panosta kaivataan, jos linjaus taistelupanssareiden luovuttamisesta Ukrainalle muuttuisi nykyisestä ja asiassa syntyy yhteistä eurooppalaista hanketta.

Euroopassa Leopardeja on käytössä yli kymmenessä maassa. Niinistö muistuttaa Suomen olevan näistä kuitenkin ainutlaatuisessa asemassa siksi, että "me emme ole Naton jäsen ja meillä on välitön raja Venäjään".

– Tämä on otettava huomioon. Jos taistelupanssarivaunujen luovuttamiseen päädytään, Suomen anti ei siten määrällisesti voi olla kovin lukuisa, Niinistö toteaa kommenteissaan STT:lle torstaina sähköpostitse.

Niinistö kehottaa myös huomioimaan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin vuoden alussa käymän keskustelun, jonka päätteeksi maat päättivät lähettää Ukrainaan rynnäkköpanssarivaunuja.

– Taistelupanssarivaunujen, kuten Leopardien, osalta luovutuksiin ei ole päädytty ja siihen on varmasti omat syynsä, Niinistö toteaa.

"Omaa puolustuskykyä ei pidä heikentää"

Puolustusministeriö arvioi yhdessä Puolustusvoimien kanssa sen, mitä apua Ukrainaan voidaan luovuttaa. Jaakkolan mukaan tätä arviointia tehdään jatkossakin kaikesta luovutettavasta puolustusmateriaalista.

– Tuen pitää vastata Ukrainan tarpeisiin, mutta omaa puolustuskykyämme ei myöskään pidä heikentää, Jaakkola viestittää.

Lisäksi luovutettaville tuotteilla tarvitaan asianmukaiset vientiluvat. Jos materiaali on ostettu käytettynä kolmannesta maasta, Jaakkolan mukaan on mahdollista, että vientilupa tarvitaan kahdelta valtiolta.

Suomen Leopard-taistelupanssarit on ostettu käytettyinä Saksasta ja Hollannista.

Suomi ei ole toistaiseksi avannut Ukrainalle luovutettavan puolustusmateriaalin sisältöä. Perusteena on ollut sekä avun perillemenon turvaaminen että kansallinen turvallisuus.

– Julkisuuslinjaukseen ei ole tulossa muutosta, mutta harkitsemme kyllä, voimmeko jossain vaiheessa avata luovutetun materiaalin sisältöä esimerkiksi tuoteluokittain, Jaakkola kertoo.

Juttua päivitetty kello 16.57 ja 18.04: Lisätty presidentti Niinistön kommentit.

Miten Ukraina hyötyisi Leopard-taistelupanssarivaunuista – haastattelussa sotilasprofessori Marko Palokangas Maanpuolustukorkeakoulusta 2:19
Miten Ukraina hyötyisi Leopard-taistelupanssarivaunuista – haastattelussa sotilasprofessori Marko Palokangas Maanpuolustukorkeakoulusta

Lue myös:

    Uusimmat