Suomi osallistuu yhteistyöhön Leopard-vaunujen toimittamiseksi Ukrainaan – puolustusministeri: "Päätöksenteko voi tuntua hitaalta, mutta nyt telaketjut liikkuvat"

9:50
Puolustusministeri Savolan mukaan Suomi valmistelee osallistumista kansainväliseen yhteistyöhön Leopardien toimittamiseksi Ukrainaan.

Suomi osallistuu kansainväliseen yhteistyöhön Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen lähettämiseksi Ukrainaan. Päätöstä taistelupanssarivaunujen lähettämisestä Ukrainaan ei kuitenkaan ole tehty, puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) kertoo.

Saksa tiedotti tänään lähettävänsä Ukrainalle Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja, ja kertoi antavansa myös liittolaismailleen luvan viedä saksalaisvalmisteisia vaunuja Ukrainaan.

– Tämä on hyvä ja odotettu uutinen, ja huomattava suunnanmuutos, joka mahdollistaa Ukrainan tukemisen aiempaa raskaammalla kalustolla, puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) totesi tänään järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

– Kansainvälinen päätöksenteko voi joskus tuntua hitaalta, mutta nyt telaketjut liikkuvat, Savola jatkoi.

Savolan mukaan Suomi valmistelee osallistumista kansainväliseen yhteistyöhön Leopardien toimittamiseksi Ukrainaan.

Suomi ei kuitenkaan ole toistaiseksi tehnyt päätöstä siitä, lähetetäänkö Leopardeja Ukrainaan, ja jos lähetetään, kuinka monta. Taistelupanssarivaunujen lähettämisen lisäksi tai sijaan Suomi voisi tukea Ukrainaa esimerkiksi tarjoamalla koulutusta Leopardien käyttöön.

– Teemme myöhemmin päätökset siitä, mikä on se konkreettinen tapa olla tässä (yhteistyössä) mukana. Emme ole menneet yksityiskohtiin aiemminkaan ja yksityiskohtia en voi tässäkään kohtaa avata, koska päätöksiä ei ole tehty.

Savolan mukaan Suomen panos ei voi olla kovin mittava turvallisuustilanteen vuoksi.

– Turvallisuustilanne Euroopassa on jännitteinen. Emme ole vielä Naton jäsen, emmekä voi tinkiä missään olosuhteissa omasta puolustuksestamme.

Suomella Leopard-vaunuja on yli 200.

Leopard-taistelupanssarivaunuista on arvioitu olevan Ukrainalle merkittävä apu taistelukentällä.

5:32

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja