Puolustusministeri avasi MTV:lle, miksei se voi olla tankkipäätöksen suhteen yhtä avoin kuin Saksa ja muut maat: "Ollaan etulinjavaltio"

3:35
Näin Mikko Savola kommentoi Leopardien toimittamista Ukrainaan Kymmenen uutisisssa.

Puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) pitää Saksan päätöstä toimittaa Leopard-taistelupanssarivaunuja Ukrainaan merkittävänä. Suomen rooli yhteistyössä on vielä auki.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Yhdysvallat ja Saksa ilmoittivat tänään keskiviikkona, että ne toimittavat taistelupanssarivaunujaan Ukrainaan. Yhdysvallat teki päätöksen lähettää valmistamiaan Abrams-vaunuja. Saksa puolestaan lupasi lähettää valmistamiaan Leopard 2 -vaunuja.

Samalla Saksan hallitus antoi muille maille luvan toimittaa saksalaisvalmisteisia Leopard 2 -vaunuja Ukrainaan.

Tavoitteena on Saksan mukaan, että Ukrainalla olisi käytössään runsaat sata taistelupanssarivaunua.

– Kansainvälinen päätöksenteko voi joskus tuntua hitaalta, mutta nyt telaketjut liikkuvat, Mikko Savola totesi aiemmin keskiviikkona.

Päätökset tehdään Puolustusvoimien kanssa 

Savolan mukaan Suomi valmistelee osallistumista kansainväliseen yhteistyöhön Leopardien toimittamiseksi Ukrainaan.

Suomi ei kuitenkaan ole toistaiseksi tehnyt päätöstä siitä, lähetetäänkö Leopardeja Ukrainaan, ja jos lähetetään, miten monta. Taistelupanssarivaunujen lähettämisen lisäksi tai sen sijaan Suomi voisi tukea Ukrainaa esimerkiksi tarjoamalla koulutusta Leopardien käyttöön.

– Päätökset tehdään yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa, ja valtion johto tekee aikanaan päätökset, Savola totesi Kymmenen uutisille.

Savolan mukaan Suomi ei ole kertonut turvallisuussyistä sitä, antaako Suomi Ukrainaan Leopardeja vai ei.

– Ollaan etulinjavaltio, rajavaltio. Emme ole kertoneet määriä emmekä tarkkoja materiaaleja, mitä Ukrainaan olemme lähettäneet, ja näin tullaan toimimaan myös tässä asiassa. 

Miten se sitten voisi vaarantaa Suomen turvallisuutta, jos Suomi ilmoittaisi muiden maiden tavoin siitä, lähettääkö se Ukrainaan Leopardeja vai ei?

– Meidän pitää pitää huolta meidän omasta puolustuskyvystämme. Suomi ei ole vielä Naton jäsen ja meillä on oma puolustusratkaisu, yleinen asevelvollisuus ja vahva reservi ja me tarvitsemme myös vahvan kaluston. 

– Me olemme pidättyväisiä tässä, mutta me olemme yhteistyössä mukana. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja