Mainos

Puolustus: Syyttäjien näyttö on ohutta ja vähäistä – Talvivaara-pomoille vaaditaan tuomioita ympäristön turmelemisesta

Talvivaaran ympäristöongelmista syytetyn toimitusjohtajan Pekka Perän puolustus katsoo, että syyttäjien näyttö on ohutta ja vähäistä. Puolustuksen mukaan syytteessä olevia pyritään saamaan vastuuseen asioista, joista he eivät vastanneet.

Perän asianajajan Markus Kokon mukaan Perää syytetään hänen asemansa vuoksi, vaikka vastuu monista toimista oli muualla.

– Henkilöt, jotka vastasivat suurimmasta osasta syytteiden mukaisista toiminnoista, eivät ole tässä vastaajina, Kokko sanoi.

Puolustuksen mukaan Perä huolehti toimitusjohtajana muun muassa kaivoshankkeen rahoituksesta ja sidosryhmäyhteistyöstä. Hän ei osallistunut muun muassa kipsisakka-altaan suunnitteluun ja rakentamiseen.

– Perä ei ole missään vaiheessa osallistunut sellaiseen operationaaliseen toimintaan, josta syytteissä on kyse, Kokko katsoo.

Kaikki Talvivaaran toimet ovat puolustuksen mukaan olleet ympäristöluvan mukaisia ja viranomaisten hyväksymiä. Myös moneen otteeseen vuotanut kipsisakka-allas oli saanut viranomaisilta hyväksynnän.

Tuomio aikaisintaan alkuvuonna

Kaivoksen tuotantojohtajana toimineen Lassi Lammassaaren asianajaja Tero Kovanen perusteli niin ikään pitkään, miksi Lammassaari ei ole vastuussa syytteessä kuvatuista teoista. Puolustus katsoo, ettei Lammassaari esimerkiksi laatinut ympäristölupahakemusta eikä hänellä ollut päätösvaltaa siinä esitettyihin arvioihin.

Rovaniemen hovioikeudessa aloitettiin aamulla vastaajien loppulausunnot. Syyttäjien loppulausunnot kuultiin eilen.

Syyttäjät vaativat neljälle syytetylle ehdollisia vankeustuomioita törkeästä ympäristön turmelemisesta. Oikeus antaa tuomionsa aikaisintaan alkuvuonna.

Kainuun käräjäoikeudessa Perä, Lammassaari ja vuoden 2012 kipsisakka-allasvuodon aikaan Talvivaara Sotkamon toimitusjohtajana toiminut Harri Natunen tuomittiin sakkoihin ympäristön turmelemisesta. Metallien talteenottolaitoksen päällikön syytteet hylättiin käräjäoikeudessa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.