Puoluekannatus on katoavaista, mutta gallupkäyrien alapäässäkin on toivoa: "Siinä olisi valtava potentiaali puolueille nousta"

Vaikka sosiaalidemokraatit johtavat tällä hetkellä galluptuloksissa, ei asiantuntijoiden mukaan tulevan kevään eduskuntavaalien voittajasta voi sanoa mitään vielä varmaksi. Liikkuvia äänestäjiä on paljon, ja pienikin kohu voi heilauttaa tulosta.

Puoluekannatus voi olla katoavaista. Sen ovat viime aikoina huomanneet ainakin vihreiden kansanedustajat, kun viimeisimmän galluptuloksen mukaan puolueen kannatus vain jatkaa laskuaan. 

Huomenta Suomessa vierailleen Turun yliopiston lehtorin ja erikoistutkija Jenni Karimäen mukaan vaalit eivät kuitenkaan ole vielä näillä galluptuloksilla ratkaistut.

– Trendinä on ollut jo hetken aikaa, että demarit ovat gallupeissa ykköspaikalla. Historiallisesti se on oletettavaakin, että opposition pääpuolue johtaa gallupeja.

"Nukkuvissa" äänestäjissä potentiaalia

Pienillä puolueillakin on hänen mukaansa mahdollisuus nousuun, jos he vain onnistuvat aktivoimaan oikeita äänestäjiä.

– Suomessa äänestysprosentti on noin 70 paikkeilla, Ruotsissa se oli viimeisimmissä vaaleissa 87 prosenttia. Jos pääsisimme samoihin äänestysprosentteihin mitä Ruotsissa, siinä olisi valtava potentiaali puolueille nousta jopa sieltä gallupkäyrien alapäästä.

Karimäen mukaan demareiden suosioon on vaikuttanut meneillään oleva hallituksen suunnitelma heikentää työntekijän irtisanomissuojaa. 

– Olivat oppositiopuolueet mitä puolueita tahansa, jos he pystyvät nostamaan itsellensä keskeisen kysymyksen politiikan agendalle, se on heidän kannaltaan positiivinen asia.

Puoluekannatusta vaihdetaan herkästi

Karimäki kertoo, että puolueen saadessa niin positiivista kuin negatiivista julkisuutta, tämä usein heijastelee äänestystuloksissa.

– Meillä liikkuvien äänestäjien osuus on niin merkittävä, että he vaihtavat herkästi kannatustaan, jos tuntuu siltä, että joku puolue ei vastaa enää heidän mielikuviaan.

Pienillä puolueilla on silti työsarkaa. Potentiaalia on juuri liikkuvien äänestäjien äänissä, mutta helposti ne eivät tule.

– Kannatuksen hankkiminen ei tapahdu nopeasti. Jos ajatellaan vihreitä, niin he ovat 30 vuotta tehneet töitä, että puolueesta on tullut mitä se tänä päivänä on. Suurimmalla osalla puolueista on juuria sadan vuoden takana, siinä on erilainen koneisto takana käydä vaaleihin, kuin uusilla tulokkailla.

Lue myös:

    Uusimmat