Tutkija: Perussuomalaiset eivät todennäköisesti nouse ykköspaikalle – keskusta "vuotaa tällä hetkellä kuin seula"

Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund arvioi MTV Uutisille Ylen julkaisemia tuoreimpia puoluekannatuslukemia.

Ylen kannatusmittauksen perusteella SDP:n kannatus on laskenut noin prosenttiyksiköllä, mutta puolue on yhä selvästi ykköspaikalla. Kakkossijalla on huiman nousun tehnyt perussuomalaiset 16,3 prosentin kannatuksella.

Grönlund pitää todennäköisenä, että SDP on suurin puolue myös itse vaaleissa.

– Kakkospaikasta käydään erittäin kova kisa perussuomalaisten ja kokoomuksen välillä, Grönlund arvioi.

Åbo Akademin toteuttaman verkkopaneelin perusteella perinteisiä keskustan äänestäjiä on nyt ajautunut muihin puolueisiin.

– Voisi sanoa, että keskusta vuotaa tällä hetkellä kuin seula. Heitä on mennyt perussuomalaisiin, SDP:hen, kokoomukseen ja jopa vihreisiin, Grönlund sanoo.

"Moraalinen ylemmyydentunto on osittain vaivannut ilmastokeskustelua"

Yhdeksi perussuomalaisten gallupnousun syyksi on arveltu ilmastokeskustelua, jossa puolue on pystynyt erottumaan monia muiden puolueiden ehdottamia ilmastotekoja karsastavalla linjallaan.

Myös Grönlund katsoo, että äänestäjät ovat kokeneet vaalien alla käydyn ilmastokeskustelun liian syyllistäväksi.

– Sellainen tietynlainen moraalinen ylemmyydentunto on osittain vaivannut tätä ilmastokeskustelua, ja se tietenkin voi osaa äänestäjiä pelottaa. Kaikenlainen muutoshan aina pelottaa, Grönlund miettii.

Professorin mukaan SDP on todennäköinen ykkönen, mutta aivan sataprosenttisesti perussuomalaisia tai kokoomusta ei voi sulkea pois ykkössijan spekulaatioista.

 – Vielä on monia, jotka pohtivat äänestämistään, ja kuitenkin meillä perinteisesti annetaan vaalipäivänä yli puolet kaikista annetuista äänistä. Kaikki on vielä mahdollista, Grönlund sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat