Oppositio rohmuaa kannatusmittausten mukaan äänimassaa – kamppailussa korostetaan puolueiden eroja: "Kenen sanoma puree parhaiten?"

Gallupit eivät äänestä - mitä ne kertovat? 8:21
Valtiotieteen professori Kimmo Grönlund kertoo, onko kannatusmittauksiin uskomista.

Oppositio on rohmuamassa valtavan suurta äänimassaa hallitukselta tulevissa vaaleissa, jos tuoreisiin kannatuskyselyihin on uskomista. Vaalikamppailussa tullaan korostamaan puolueiden eroja.

Ylen tuoreen kannatusmittauksen perusteella tulevien eduskuntavaalien kärkikahinat käydään SDP:n ja kokoomuksen välillä.

Suomessa vaalien äänestysprosentti on pohjoismaisittain erittäin alhainen. Suuri osa, joka ei ilmoita puoluekantaansa kannatusmittauksessa, saattaa jättää todellisuudessa äänestämättä, kertoo Åbo Akademin valtiotieteen professori Kimmo Grönlund.

– Nythän tässä kilpaillaan siitä, kuka on se mobilisoija, kuka onnistuu viimeisissä tv-tenteissä ja kenen sanoma puree parhaiten äänestäjiin, Grönlund sanoo.

Perinteistä kamppailua

Grönlundin mukaan SDP ja kokoomus eivät juuri kamppaile samoista äänestäjistä. Nyt korostetaankin puolueiden välisiä eroja.

– Kun seuraa johtavimpien poliitikkojen ulostuloja esimerkiksi Twitterissä, niin kyllä he ovat jo valinneet toiset tavallaan päävastustajikseen. Varmasti SDP:stä yritetään korostaa vaikkapa soteen liittyen terveydenhuollon yksityistämistä, ja tuloerojen kasvamista. Kokoomuslaiset yrittävät osoittaa, että työllisyys on lähtenyt nousuun. Tässä käydään ehkä perinteistäkin kamppailua ideologisesti, Grönlund sanoo.

Sinisten suosio on kannatusmittauksessa yhden kahden prosentin tuntumassa, ja edelleen arvuutellaan, lähteekö Timo Soini mukaan eduskuntavaalikilpaan.

– Sinisten tulevaisuus on aika pian nähtävillä, näiden vaalien jälkeen näemme mitä tapahtuu. Soinihan ei ole itse vielä sanonut, mihin on menossa. Maaseudun tulevaisuuteen kirjoittamassaan kolumnissa vaikuttaisi, että häntä kiinnostavat EU-vaalit.

Lue myös:

    Uusimmat