Mainos

Puolueet sopuun Yhdysvaltojen hallinnon budjetista – sadattuhannet jäivät maanantaina ilman palkkaa

Yhdysvaltojen senaatti pääsi tänään illalla väliaikaiseen yhteisymmärrykseen liittovaltion hallinnon rahoituksesta. Suuri osa valtion virastoista suljettiin perjantaina niiden rahoituksen päätyttyä. Nyt suljetut virastot aukeavat uudelleen – ainakin hetkeksi.

Sulun taustalla on demokraattien ja republikaanien erimielisyydet siirtolaiskysymyksissä ja rajavalvonnassa.

Sisäpoliittinen kriisi on liittynyt erityisesti niin sanottujen unelmoijien, eli lapsena Yhdysvaltoihin laittomasti saapuneiden ihmisten asemaan. Demokraatit ovat halunneet unelmoijille jatkossakin lupaa jäädä maahan. Republikaanit ovat puolestaan vaatineet vastineeksi unelmoijien aseman säilyttämisestä rahoitusta presidentti Donald Trumpin lupaamalle muurille Meksikon-vastaiselle rajalle sekä tiukennuksia nykyisiin siirtolaislakeihin.

Tänään aikaansaatu aikaansaatu sopu syntyi satajäsenisessä senaatissa äänin 81-18.

Unelmoijia arvioidaan olevan yli 700 000. Presidentti Barack Obaman kaudella heille annettiin lupa hakea pysyvää oleskelulupaa Yhdysvalloista, mutta Trump päätti poistaa oikeuden. Oikeus poistuu maaliskuussa, minkä jälkeen unelmoijia saattavat uhata karkotukset.

Senaatin demokraattiryhmän johtaja Chuck Schumer ja republikaaniryhmän johtaja Mitch McConnell sanoivat illalla Suomen aikaa päässeensä pitkien neuvotteluiden, esitysten ja vastaesitysten jälkeen väliaikaiseen sopuun hallinnon rahoituksesta.

Rahoitus avaa hallinnon uudelleen ja pitää sen käynnissä ainakin ensi kuun 8. päivään asti. Ellei unelmoijien asemaa ole ratkaistu tuota päivää ennen, hallinto saattaa sulkeutua uudelleen.

Republikaanit tarvitsevat politiikalleen useiden demokraattisenaattorien hyväksynnän, sillä rahoituspäätösten läpimeno vaatii senaatissa vähintään 60 senaattorin äänet. Republikaaneilla on senaatissa tällä hetkellä vain 51 paikkaa sadasta.

Sadat tuhannet liittovaltion työntekijät pysyivät tänään kotona ilman palkkaa rahoituksen päättymisen takia. Hallinnon sulku ei ole koskenut kuitenkaan elintärkeitä toimintoja kuten asevoimia tai rajavalvontaa.

Tämä on neljäs kerta sitten vuoden 1990 kun liittovaltion hallinto oli suljettuna. Edellinen rahoituksen päättymisestä johtunut sulku tapahtui vuonna 2013. Tuolloin sulku koski jopa 800 000 liittovaltion työntekijää.

Lähteet: AFP, Reuters

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.