Puolan presidentti allekirjoitti laajaa kritiikkiä herättäneen lakimuutoksen – uskotaan iskevän Venäjän sijaan oppositioon

Alkuperäinen laki oli herättänyt arvostelua sekä EU:ssa että Yhdysvalloissa.

Puolassa presidentti Andrzej Duda allekirjoitti keskiviikkona muutetun lain, joka koskee Venäjän vaikutusvaltaa maassa. Muutoksiin ryhdyttiin, koska alkuperäinen laki oli herättänyt arvostelua sekä EU:ssa että Yhdysvalloissa.

Aiemmin Duda oli jo allekirjoittanut alkuperäisen lain, jonka mukaan Venäjän vaikutusvaltaa Puolassa alkaa tutkia komitea. Jos komitea sen mukaan olisi havainnut henkilön edistäneen Venäjän vaikutusvaltaa, häneltä olisi kielletty kymmeneksi vuodeksi pääsy tehtäviin, joissa käsitellään julkisia varoja ja salaisi tietoja.

Arvostelijat sanoivat, että lakia voitaisiin käyttää oppositiota vastaan. EU ilmoitti olevansa erityisen huolestunut komiteasta, ja Yhdysvallat sanoi, että lainsäädäntöä voitaisiin käyttää estämään oppositiopoliitikkojen ehdokkuudet ilman asianmukaista menettelyä.

Euroopan komissio ilmoitti kesäkuun alkupuolella aloittavansa rikkomusmenettelyn Puolaa vastaa siitä huolimatta, että Duda oli luvannut lain muuttamista.

Muutokset eivät tyydytä arvostelijoita

Keskiviikkona Dudan allekirjoittaman tarkistetun lainsäädännön mukaan henkilöltä, jonka komitea havaitsee olevan Venäjän vaikutuksen alainen, ei kielletä pääsyä julkisiin toimiin. Sen sijaan komitea julkaisee lausunnon, jonka mukaan henkilö on antautunut Venäjän vaikutukselle eikä voida taata, että hän työskentelee kunnolla yleisen edun mukaisesti.

Lisäksi komitean jäsenten kokoonpanoa on muutettu. Nyt he ovat asiantuntijoita, eivät enää lainsäätäjiä ja senaattoreita.

Komitean päätöksistä voi valittaa vetoomustuomioistuimeen.

Arvostelijoiden mielestä muutokset eivät mene tarpeeksi pitkälle.

 

Lue myös:

    Uusimmat