Puolan ilmatilaa loukattiin – Wagnerin tekosia? Pekka Toveri: "Rupeaa haisemaan, että tämä on tahallinen provokaatio"

Miten yhtenäinen Nato on? 10:10
Puolan ilmatilaa loukattiin – Wagnerin tekosiako? Pekka Toveri: "Venäjä pyrkii toimimaan taitavasti Naton 5. artiklan alla"

Puolan on uutisoitu lisäävän joukkoja Valko-Venäjän vastaisella rajalla kahden valkovenäläisen helikopterin väitetysti loukattua sen ilmatilaa, uutisoi Ilta-Sanomat. Huomenta Suomessa vierailleet Pekka Toveri ja Risto E. J. Penttilä arvioivat tapahtuman taustoja ja seurauksia.

Kenraalimajuri evp, kokoomuksen kansanedustaja Pekka Toveri arvioi Puolassa raportoidun ilmatilan loukkauksen olevan poikkeuksellinen.

– Puolan rajalla valkovenäläiset ovat olleet vähän tarkempia lentämisessään eikä tällaista ole tapahtunut aikaisemmin, jolloin rupeaa haisemaan, että tämä on tahallinen provokaatio. Jos se rupeaa uusiutumaan ja siellä jatkuvasti ruvetaan lentämään rajan ylitse, niin puolalaiset tuntien se ei jää siihen, Toveri sanoo.

On esitetty epäily, että ilmatilan loukkaus olisi Valko-Venäjälle siirtyneiden venäläisten Wagner-joukkojen tekosia. Jos näin olisi, miten siihen suhtauduttaisiin Natossa?

– Siitä on Yhdysvaltain taholta annettu lausunto, että Wagnerin toiminta Puolaa vastaan katsotaan Venäjän toiminnaksi, Toveri sanoo.

Yleisesti ottaen Venäjä pyrkii Toverin mukaan toimimaan taitavasti Naton 5. artiklan "alla". Naton 5. artiklan mukaan aseellinen hyökkäys yhtä tai useampaa jäsenvaltiota vastaan katsotaan hyökkäykseksi kaikkia Naton jäsenvaltioita vastaan.

– Se (Venäjä) ei halua sotilaallisesti haastaa Natoa, koska Nato on niin ylivoimainen, jolloin tehdään kaikkea niin sanotusti sen artiklan 5 alapuolella, Toveri selittää.

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä arvioi, että ilmatilan loukkauksessa on selvästi kyse provokaatiosta ja Toverin kuvailemasta tavasta uhata muuten kuin perinteisellä sotilaallisella hyökkäyksellä. 

– Se on kiusantekoa, jota tapahtuu siellä täällä joko kybermaailmassa tai sitten rajalla. Nämä ovat niitä vaikeita kysymyksiä, joita Natossa koko ajan manageerataan, Penttilä sanoo.

– Näitä (ilmatilan loukkauksia Valko-Venäjältä Puolaan) todennäköisesti nähdään lisää juuri sen takia, että Wagner-joukot ovat siellä, Penttilä lisää.

Wagner-joukkojen harjoitukset Valko-Venäjän kanssa huolestuttavat Puolan itärajalla – "Kaikki sanovat, että jotain varmasti tapahtuu" 2:13
Wagner-joukkojen harjoitukset Valko-Venäjän kanssa huolestuttavat Puolan itärajalla – "Kaikki sanovat, että jotain varmasti tapahtuu"

Lue myös:

    Uusimmat