Punkkisyyni kannattaa tehdä usein: Borrelioosi voi tarttua nopeastikin – punaista rengastakaan ei aina tule

Puutiaisten eli punkkien levittämä borrelioosi on ikävä tauti, joka saattaa aiheuttaa hoitamattomana vaikeita myöhäisoireita. Saaristolääkärit-yrityksen perustaja ja lääkäri Janne Castrén kuitenkin toppuuttelee punkkipaniikkia. Hänen mukaansa puutiaisen puremia ei tarvitse pelätä, mutta niihin kannattaa suhtautua valppaasti.

Aiemmin on uskottu, että borrelia-bakteeri tarttuu ihmiseen vasta kun punkki on ollut kiinnittyneenä ihoon vuorokauden ajan. Ihoon kiinnittynyt punkki tulee kuitenkin poistaa heti pureman jälkeen. 

Punkit tarkistettava säännöllisesti

Neuvot kerran vuorokaudessa suoritettavista punkkisyyneistä ovat Castrénin mukaan vanhentuneita, sillä borrelia-bakteeri saattaa tarttua ihmiseen joissain tapauksissa myös nopeasti punkin pureman jälkeen. 

– Tyypillisesti borrelia on punkin ohutsuolessa ja sen tarttuminen vaatii sen, että punkki on kiinni ihossa ainakin puoli vuorokautta.

– Uusimpien tutkimusten mukaan borrelia-bakteeria saattaa kuitenkin harvinaisissa tapauksissa olla myös punkin sylkirauhasissa jolloin tartunta voi tapahtua myös nopeammin punkin pureman jälkeen. Sellainen mahdollisuus on kuitenkin prosentin tai kahden luokkaa, eli se on todella harvinaista.

Castrénin mukaan punkkisyynejä kannattaakin tehdä useammin kuin kerran vuorokaudessa. Tartuntariski heti pureman jälkeen on pieni, mutta mahdollinen.

– Syynejä kannattaa tehdä sekä aamuisin että iltaisin sekä lisäksi heti luontoretkien jälkeen. Vaatteet kannattaa ravistella ja käydä läpi ja sitten tarkistaa iho. Punkit elävät vaatteissa viikon ajan, ja voivat siirtyä sieltä iholle myöhemmin, kun samat ulkoiluvaatteet puetaan uudelleen päälle.

Punkkien levittämät taudit 25:19

Punaista rengasta ei kannata aina odottaa

Punkin puraisemiksi joutuneita on kehoitettu seuraamaan pyöreän ihottumarinkulan muodostumista puremakohdan ympärille, sillä laaja, punainen ja pitkään iholla viipyvä rengas on merkki borrelia-tartunnasta.

Aina rengasta ei kuitenkaan ilmesty tartunnasta huolimatta.

– Rinkula tulee noin 60-80 prosentin todennäköisyydellä silloin, kun borrelia on siirtynyt elimistöön. Sitä ei siis kuitenkaan välttämättä ilmesty. Noin yksi tartunta viidestä ei aiheuta punaista rengasta pureman ympärille, Castrén kertoo.

Castrénin mukaan puremakohtaa kannattaa seurata rauhassa noin viikon ajan ennen lääkärin vastaanotolle lähtemistä. Yleensä lääkäriin kannattaa hakeutua vain siinä tapauksessa, jos puremakohdan ympärille ilmestyy laaja ja rengasmainen ihottuma.

Mikäli useampi punkki on kuitenkin ollut iholla kiinnittyneenä, taruntariski kasvaa ja lääkäriin kannattaa hakeutua vaikka ihottumaa ei ilmenisikään.

Ei syytä punkkipaniikkiin

Castrén muistuttaa, että punaisia renkaita kannattaa seurata punkkiaikana silloinkin, kun ei tiedä tulleensa purruksi.

Nymfimuotoiset eli nuoret punkit ovat huomattavasti aikuisia punkkeja pienempiä ja niiden purema saattaa jäädä huomaamatta, sillä nymfi ei välttämättä kiinnity ihoon yhtä sitkeästi kuin täysikasvuinen punkki.

– Joskus purema saattaa tulla ilmi rinkulasta, joka on muiden hyönteisten puremien aiheuttamaan jälkeen verrattuna sinnikkäämpi. Rinkula lähtee kasvamaan, eikä häviä päivässä tai kahdessa kuten muiden hyönteisten puremista johtuvat jäljet.

Borrelia-tartunta saattaa aiheuttaa hoitamattomana ikäviä oireita, kuten äkillisiä kiputiloja, päänsärkyä tai silmä- ja niveltulehduksia.

Syytä punkkipaniikkin ei kuitenkaan Castrénin mukaan ole. Bakteeritartunta saadaan hoidettua käytännössä aina, kun purema havaitaan ajoissa ja antibioottiannokset ovat tarpeeksi suuria.

– Ei niitä kannata pelätä, mutta valppaana tulee olla. Borrelioosia on vaikea hoitaa, jos se jää hoitamatta ensimmäisten viikkojen tai kuukausien aikana.

Lue myös:

    Uusimmat