Kevät herättää myös punkit – suojaudu ajoissa!

Kun sää on pysyvästi plussan puolella kasvaa paitsi suomalaisten into liikkua ulkona myös mahdollisuus tehdä tuttavuutta punkkien kanssa.

Punkit viihtyvät kosteissa olosuhteissa, aluskasvillisuuden lehdillä, ruohikossa ja heinikossa – siis samoissa paikoissa kuin lenkkeilijät, pyöräilijät, golfaajat, veneilijät ja kesäfestareilla kävijät. Punkkeja tavataan tyypillisesti huhtikuusta lokakuuhun.

Punkit levittävät ihmiseen kahta tautia: borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta.

– Puutiaisaivokuumetta vastaan voi suojautua rokotteen avulla. Borrelioosiin ei valitettavasti rokotetta ole. Puutiaisaivokuumeelta suojaava rokote kannattaa ottaa hyvissä ajoin, sanoo ylilääkäri, yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen.

Puutiaisaivokuumeelta suojaava rokote annetaan kolmessa osassa.

– Suojan kehittyminen ensimmäisen rokotteen jälkeen vie noin kuukauden. Toinen rokote annetaan 1-3 kuukauden kuluttua ensimmäisestä. Tehosteen jälkeen suoja-aste on peräti 90 prosenttia. Jos rokotteen on ottanut edellisenä kesänä, nyt annettavasta kolmannesta tehosterokotteesta saa suojan kolmeksi vuodeksi.

Viisi vinkkiä punkeilta suojautumiseen

• Keskustele lääkärisi kanssa punkkirokotteesta.

• Pukeudu maastossa pitkälahkeisiin housuihin.

• Käytä maastossa kumisaappaita.

• Pidä punkkipinsetit mukana – se on järkevin ja varmin tapa saada punkki kokonaan pois.

• Tutki lemmikkieläimesi päivittäin äläkä päästä lemmikkieläimiä sänkyysi. Punkit hyppäävät helposti eläimestä ihmiseen.

Rokotteen voi ottaa myös yli 1-vuotiaille lapsille. Erityisesti veneilevien ja rannikolla mökkeilevien perheiden kannattaa aktivoitua rokotusasioissa hyvissä ajoin, jotta tarvittava suoja ehtii muodostua.

Peittävät vaatteet, ihon syynääminen ja nopea toiminta pelastavat borrelioosilta

Rokote ei suojaa toiselta punkkien levittämältä taudilta eli borrelioosilta. Borrelioosin ehkäisyssä tärkeintä on peittävä pukeutuminen ja ihon tarkastelu päivittäin.

– Mitä pidemmän ajan punkki on iholla, sitä todennäköisempää on saada tartunta. Jos punkin saa poistettua vuorokauden sisällä, tartuntaa tuskin on saanut. Borrelioosi paranee antibiooteilla, kunhan purema hoidetaan heti alkuvaiheessa.

Toisin kuin usein luullaan, punkki ei ole enää vain rannikkoalueiden kiusa, vaan sen levinneisyysalue ulottuu Suomessa koko ajan pohjoisemmaksi.

Puutiaisaivokuumetta esiintyy erityisesti veneilijöiden suosimilla alueilla Turun saaristossa ja Ahvenanmaalla, mutta sitä on havaittu myös muilla rannikkoalueilla ja Kaakkois-Suomessa. Lisäksi puutiaisaivokuumetta esiintyy muun muassa Baltian maissa, Sveitsissä ja Etelä-Saksassa, joten suositeltavat rokotteet kannattaa tarkistaa myös ulkomaan lomia varten.

Pelkoa ei kannata lietsoa liikaa

Punkkeja tai niiden puremaa ei kannata liikaa pelätä, sillä vain viidesosa puutiaisista kantaa borrelia-bakteeria eikä suurin osa punkeista kanna mitään tautia.

– Mahdollista puremakohtaa on kuitenkin hyvä tarkkailla vielä muutaman viikon ajan pureman jälkeen. Jos ihossa näkyy vielä viikon kuluttua puremasta läpimitaltaan yli 5 sentin ihottuma punkinpureman kohdalla tai puremakohtaan ilmestyy kasvavia ihottumia vielä muutaman viikon kuluttua puremasta, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin, Halonen sanoo.

Hoitamattomana borrelioosi jatkuu ja muuttaa muotoaan. Taudin myöhäisvaihe ilmenee eri tavoin, esimerkiksi nivel- ja hermokipuina.

Lähde: Terveystalo

Lue myös:

    Uusimmat