Mainos

Punainen Risti: Saddam syytteeseen tai vapaaksi

Punainen Risti on huolissaan tuhansien Irakissa pidätettyjen kohtalosta.

-

Yhdysvaltojen on asetettava Saddam Hussein syytteeseen kesäkuun loppuun mennessä tai vapautettava hänet, vaatii Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC. Muussa tapauksessa Yhdysvallat rikkoo Geneven sopimuksia.

-Yhdysvaltojen mukaan Saddam Hussein on sotavanki. Kun konflikti on ohi, sotavangit on vapautettava ellei heitä vastaan ole nostettu syytettä, perustelee ICRC:n edustaja Nada Doumani brittiläisessä Guardian-sanomalehdessä.

Kesäkuun lopun määräaika johtuu siitä, että tuolloin Irakin miehitys virallisesti päättyy, ja maalle palautetaan sen itsemääräämisoikeus. Tämä merkitsee ICRC:n mukaan myös sodan virallista päättymistä.

Vain Saddamille ja muutamille muille hänen hallintonsa korkea-arvoisille jäsenille on myönnetty sotavangin asema. Punainen Risti onkin huolissaan myös tuhansien muiden Irakissa pidätettyjen kohtalosta. Kesäkuun alussa pahamaineisessa Abu Ghraibin vankilassa oli ICRC:n mukaan 3291 vankia. Määrä oli pudonnut puoleen sitten maaliskuun. Ongelmana on ICRC:n mielestä kuitenkin se, ettei sille ole kerrottu, kuinka paljon vankeja on vapautettu ja kuinka paljon vain siirretty muihin vankiloihin.

-Lukuisia ihmisiä on oikeudellisessa tyhjiössä. Kenenkään ei pitäisi olla epätietoinen omasta oikeudellisesta asemastaan. Heidän oikeutensa on turvattava, Doumani vaatii.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.