Mainos

Punainen Risti: Aleppo on nyt evakuoitu – runsas lumentulo hidasti kuljetuksia

Syyriassa on saatu valmiiksi Aleppon suurkaupungin evakuointi.

Evakuoinnin päättymisestä on tiedottanut Punaisen Ristin kansanvälinen komitea ICRC. Asiasta ovat uutisoineet monet mediat kuten israelilainen Jerusalem Post.

Viikon kestäneessä operaatiossa Alepposta kuljetettiin pois noin 34 000 ihmistä. Evakuoituihin lukeutui 4 000 kapinallisten taistelijaa.

– Kaikki pois halunneet siviilit on evakuoitu, samoin haavoittuneet ja (kapinallisten) taistelijat, ICRC:n edustaja Krista Armstrong kertoi.

Viimeisiä tuhansia ihmisiä kuljetettiin eilen pois kaupungista busseilla sekä tuhansilla yksityisautoilla. Evakuointia haittasi seudun runsas lumentulo, minkä lisäksi busseja vastaan tehtiin terrori-iskuja.

Punaisen Ristin kanssa Aleppon väestön pois siirtämistä järjesti Syyrian Punainen Puolikuu. 

Al-Assadin isoin voitto 

Syyrian hallituksen armeija ilmoitti eilen, että se on saanut hallintaansa koko Aleppon. Kaupungin valtausta pidetään presidentti Bashar al-Assadin toistaiseksi suurimpana voittona pian kuusi vuotta jatkuneessa sisällissodassa.

Al-Assadin tukijan Venäjän ilmavoimat oli merkittävästi mukana Aleppon valtauksessa. Mediatietojen mukaan myös maahyökkäystä oli avustamassa Venäjän erikoisjoukkoja.

Syyrian kapinallisten edustaja Jasser al-Yussef myönsi, että Aleppon menetys oli suuri isku taistelulle presidentti al-Assadin hallintoa vastaan.

– Poliittisella tasolla tämä on iso menetys, Nureddin al-Zinki -ryhmittymää edustava al-Yussef tunnusti. 

Hallituksen kannattajat juhlivat 

Vaikka Aleppo on raunioitunut neljä ja puoli vuotta jatkuneissa taisteluissa erittäin pahoin, tuhannet ihmiset kaupungin länsiosassa juhlivat Itä-Aleppon valtausta eilen. Juhlijoita alkoi virrata kaduille heti sen jälkeen kun armeija ilmoitti, että viimeisetkin kapinalliset olivat lähteneet kaupungista.

Aleppo oli ennen sisällissotaa Syyrian talouden veturi. Paikallinen liikemies Aly Akkam vakuutti eilen, että kaupunki pystyy toipumaan.

– Aleppo ponnistaa jaloilleen entistäkin vahvempana, Akkam ennusti.

Aleppon tyhjentämisen kanssa samaan aikaan evakuoitiin myös shiiaväestö kahdesta piiritetystä kylästä Syyrian Idlibin maakunnassa.

Syyrian sisällissodassa on kuollut tähän mennessä arviolta 310 000 ihmistä. Lisäksi kriisi on aiheuttanut suuren pakolaisvirran maan sisällä ja ulkomaille. 

1:30

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.