Putin onnitteli Assadia "Aleppon vapauttamisesta" – länsiosan asukkaat juhlivat, itäosa raunioina

Venäjän presidentti Vladimir Putin lähetti Syyrian presidentille Bashar al-Assadille onnittelunsa Aleppon kaupungin "vapauttamisesta" – pian sen jälkeen, kun Punainen Risti kertoi Aleppon evakuoinnin päättyneen.

Putinin viestistä kertoi hänen esikuntansa perjantaina.

Putinin mukaan Aleppon valtauksen mahdollistivat "yhteiset ponnistelut kansainvälisessä terrorismin vastaisessa taistelussa". Venäjä on tukenut ilmaiskuin hallituksen joukkoja Syyrian sisällissodassa.

Mediatietojen mukaan myös maahyökkäystä oli avustamassa Venäjän erikoisjoukkoja.

Viikon kestäneessä evakuointioperaatiossa Alepposta kuljetettiin pois noin 34 000 ihmistä. Evakuoituihin lukeutui 4 000 kapinallisten taistelijaa.

Viimeisiä tuhansia ihmisiä kuljetettiin torstaina pois kaupungista busseilla sekä tuhansilla yksityisautoilla. Evakuointia haittasi seudun runsas lumentulo, minkä lisäksi busseja vastaan tehtiin terrori-iskuja. Viimeisten kapinallisten poistuttua torstain Syyrian hallituksen armeija ilmoitti saaneensa Aleppon haltuunsa.

Punaisen Ristin kanssa Aleppon väestön pois siirtämistä järjesti Syyrian Punainen Puolikuu.

Syyrian kapinallisten edustaja Jasser al-Yussef myönsi, että Aleppon menetys oli suuri isku taistelulle presidentti al-Assadin hallintoa vastaan.

– Poliittisella tasolla tämä on iso menetys, Nureddin al-Zinki -ryhmittymää edustava al-Yussef tunnusti.

Ihmiset etsivät vanhoja kotejaan

Vaikka Aleppo on raunioitunut 4,5 vuotta jatkuneissa taisteluissa erittäin pahoin, tuhannet Länsi-Aleppon asukkaat ovat juhlineet Itä-Aleppon valtaamista.

Kaupungin länsiosa on ollut koko sisällissodan ajan hallituksen joukkojen hallussa. Kapinallisten raketti- ja kranaattituli on vaatinut runsaasti uhreja.

Monet olivat siirtyneet perjantaina Itä-Aleppon puolelle etsimään vanhaa kotiaan.

– Tulin etsimään taloani. Minun täytyi muuttaa Salahedinin alueelta pois taisteluiden rajuuden vuoksi. Toivottavasti asuntoni ei ole liian vaurioitunut, Khaled al-Masry sanoi.

– Kolme päivää sitten sanoin vaimolleni ja tyttärelleni, että tulemme perjantaina takaisin. En voi uskoa, että tämä hetki on tullut, hän jatkoi.

Kaikki eivät löytäneet omaisuuttaan ehjänä.

– Kauppani Al-Kalassehissa on pahoin vaurioitunut. Se on täysin tyhjä, sanoi eräs paikallinen, joka ei halunnut antaa nimeään.

Venäjän sotilaspoliiseja Aleppoon

Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun mukaan maa on lähettänyt Aleppoon sotilaspoliisipataljoonan. Venäläispataljoonan koko on yleensä noin 300–400 sotilasta. Sen tehtävä on Shoigun mukaan pitää järjestystä yllä kaupungissa.

Putin kertoi lehdistötilaisuudessaan perjantaina, että Venäjä haluaa järjestää Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa kokouksen tulitauon saamiseksi Syyriaan.


Lue myös:

    Uusimmat