Mainos

Pukuliikkeissä työskennellyt Hanna kauhistelee äitien julmia kommentteja: ”Olen nähnyt loukattujen tyttöjen itkevän”

Facebookissa leviävä päivitys kertoo karua kieltä tyttäriään mollaavista äideistä.

"Tämä on avoin kirje sinulle Ajattelematon Äiti,

Äidille, joka sanot tyttärellesi, joka sovittaa koon 36 iltapukua, että tuosta sitten vielä viisi kiloa pois. Äiti, joka haukut tytärtäsi paksukaiseksi. Äiti, joka vertaat tytärtäsi vieressä olevaan tyttöön ”Katso nyt, tuollainen sinunkin pitäisi olla”. 

Näin alkaa ilta- ja juhlapukuja myyvän Maahantuojien Outletin tapahtumajärjestäjän Hanna Koskisen päivitys, joka on osoitettu kaikille tytärtään mollaaville "Ajattelemattomille Äideille". Päivitystä on jaettu jo 1 400 kertaa, ja siihen on reagoitu yli 5 400 kertaa.

"Mikä on sellainen tytär, joka ei ole tarpeeksi hyvä edes omalle äidilleen? Mikä on sellainen äiti, joka ei osaa olla ylpeä tyttärestään?

Olen nähnyt näiden loukattujen tyttöjen itkevän, tosin harvoin silloin, kun sinä olet paikalla. Mutta he itkevät ja surevat. Sinä lyttäät heidän unelmansa ja omanarvontuntonsa julmasti ja asiattomasti. Sinun sanasi ovat tahallisen julmia, vaikka heitteletkin niitä ilmaan kuin hyviä neuvoja. He ovat nuoria naisia, jotka kaipaisivat kannustusta. Sen sijaan sinä olet ilkeä ja julma."

Päivityksessä kirjoitetaan, että tästä eteenpäin tällä tavoin käyttäytyvät äidit heitetään ulos. Ja että kerran näin on jo käynytkin.

"Kuuntelin sinua puolisen tuntia, sitten heitin sinut ulos. Se oli viimeinen kerta, kun näin sinua. Hetkeä myöhemmin tyttäresi lysähti sovituskopin lattialle itkemään. Pyysin anteeksi, että heitin hänen äitinsä ulos. Hän halasi minua ja sanoi kiitos. Kertoi, ettei olisi enää kestänyt hetkeäkään enempää äitinsä loukkauksia."

Päivityksen on allekirjoittanut Koskisen lisäksi koko Maahantuojien Outletin tiimi.

"Kirjoitettu tapahtumassa olleiden kolmen hämmästyneen äidin kannustuksesta, joita myös käytöksesi hirvitti."

Lue koko päivitys alta:

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

"En pystynyt kuuntelemaan sitä"

Hanna Koskinen kertoo MTV Lifestylelle, että päivityksen laukaisi syyskuun lopulla tapahtunut ikävä välikohtaus eräässä tapahtumassa Helsingissä.

– Siellä törmäsin yhteen tällaiseen äitiin. Tyttärellä oli koon 36 puku päällä ja äiti totesi hänelle, että "Tuosta vielä viisi kiloa pois, niin sitten on hyvä". Se tuntui tosi pahalta. Olin jo ihan unohtanut, että tällaista on, kertoo Koskinen, jolla ehti olla 12 vuoden ajan useampikin oma pukuliike.

– Oma teflon-pinta ei pitänyt ja se jäi vaivaamaan. Kävin jo muilta kysymässä, että mitä teen, sillä en pystynyt kuuntelemaan sitä. Mutta en sitten pystynyt siihen oikein puuttumaankaan.

Koskisen mukaan samana päivänä erään toisen henkilön kohdalle osui vastaava tapaus. Myös hän tuli kysymään muilta neuvoa, koska ei kestänyt kuunnella, kuinka rumasti äiti puhui lapselleen.

– Tämä on vain niin yleistä. Olisikin ollut vain se yksi ainoa tapaus, mutta ei.

"Se oli vain yksinkertaisesti liikaa"

Koskinen kertoo jutelleensa myöhemmin kollegoidensa kanssa siitä, kuinka kaikki he tuntevat ihmisiä, joilla on ollut taakkanaan esimerkiksi anoreksiaa tai viiltelyä.

– Ne kaikki kumpuavat huonosta itsetunnosta. Ja aina puhutaan siitä, että pitäisi hyväksyä itsensä sellaisena kuin on, mutta sitten tulee vastaa jotain tällaista. Se oli vain yksinkertaisesti liikaa.

Eräs Koskisen ompelimossa työskentelevä ystävä oli kertonut lukeneensa päivitystä vedet silmissä.

– Ei nimittäin ollut pitkä aika siitä, kun hän itse oli todistanut, kuinka eräs kokoa 42 oleva nainen oli saanut kuulla äidiltään, että "Ihan kiva puku, mutta ei sinusta kyllä mitään prinsessaa tule, kun olethan sinä vähän tuollainen paksu". Tyttö oli tullut seuraavan kerran sovittamaan pukua yksin. Liikkeessä oli ollut toinen äiti ja tytär, ja tämä tyttö oli sanonut sille äidille, että "Ihanaa, kun sinä jaksat olla niin innoissasi tyttäresi häistä".

Ilkeilyn Nollatoleranssi

Suurin osa tyttäristä on Koskisen mukaan ahdistavassa tilanteessa hiljaa. Hän muistaa yhden kerran, kun eräs tyttö yritti puolustaa itseään.

– Mutta kun äiti sanoo, että "En tykkää tuosta puvusta, kun olet tuollainen tatti, ei se sovi sinulle", niin ei siinä ole kauheasti tehtävissä.

Äideillä ei kuitenkaan ole mitään yhteistä tekijää. He eivät ole itsekään kaikki täydellisiä, erityisen rikkaita tai muuten samankaltaisia.

– Samanlainen kirjo kuin uimahalleissa. On pitkää, pätkää, entistä mallia ja vanhempaa rouvaa. Kysyin evoluutiopsykologian tohtori Markus J. Rantalalta, mistä tässä ilmiössä voisi olla kyse. Hän ei ollut varma, mutta pohti, voisiko kyse olla valtataistelusta, Koskinen sanoo.

Ilkeilyyn aiotaan nyt puuttua – ja sitä varten kehitettiin termi Ilkeilyn Nollatoleranssi.

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Kehitämme taulun, jossa kerrotaan, kuinka jatkossa toimitaan. Kaikesta ei ole pakko tykätä, onhan sekin ärsyttävää, jos vaikka myyjän mielestä kaikki näyttää hyvältä päälläsi. Ei sitäkään toivota. Muistetaan kommentoida aina pukua eikä ihmistä. Lähdettäisiin liikkeelle tiiminä eikä vastustajina. Sitten jos huomaa olevansa sanomassa jotain vain loukatakseen, niin painaisi jarrua, Koskinen toivoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.