Puhuuko lapsesi usein palturia? Tästä syystä vanhemmille valehdellaan

Oletko syönyt? Teitkö jo läksysi? Lapset valehtelevat usein pienistäkin asioista, mutta he eivät aina tee sitä tahallaan. 

Jokainen vanhempi on taatusti joutunut vastaavanlaiseen tilanteeseen. Tulet kotiin ja kysyt lapseltasi, onko hän vienyt roskat, kuten sovittiin. Saat välittömästi kyllä-vastauksen, mutta pian katseesi osuu täyteen roska-astiaan. Tulet vihaiseksi, ja et ainoastaan siitä syystä, että roskat ovat viemättä, vaan myös siksi, että lapsesi valehteli sinulle.

Seuraavassa on kaksi selitystä sille, miksi lapset valehtelevat vanhemmilleen. 

1. Lapsen aikakäsityksessä eroja

Lapset eivät aina valehtele tahallaan, he vain saattavat muistaa ajankohdan väärin. Kyllä-vastaus selittyy usein sillä, että he muistavat vieneensä roskat eilen tai viime viikolla. Tehtävien ja päivämäärien sekoittuminen saa lapsesi helposti valehtelemaan sinulle tekemisistään, vaikka heidän vastauksensa olisikin ollut vilpitön. 

Lasten käyttäytymistä paljon tutkinut tohtori Jerome Schultz kehottaa vanhempia suuttumisen sijaan tukemaan lasta työmuistin kehittämisessä esiemerkiksi muistilistan avulla. Lasta voi pyytää yliviivaamaan kotityön paperista sen suorittamisen jälkeen. 

2. Valehtelu on puolustusmekanismi stressiä vastaan

Muistele viimeisintä kertaa, jolloin olet kokenut stressiä tai uhkaa. Sanat juuttuvat kurkkuun ja niskakarvat nousevat pystyyn. Näissä tilanteissa aivot niin sanotusti sammuvat ja veri pakenee jalkoihin valmiina juoksemaan pakoon.

Sama ilmiö tapahtuu lapsilla silloin, kun kysyt heiltä esimerkiksi tekemättömistä kotiläksyistä tai huoneen siivoamisesta. Elimistö yrittää taistella kysymyksestä aiheutunutta stressireaktiota vastaan, mikä voi ilmetä valehteluna. Asiantuntijoiden mukaan lasten epävarmuus tulkitaan usein virheellisesti huonoksi käytökseksi. 

Schultzin mukaan vanhempia tulisi tiedostaa, milloin lapsi tuntee olonsa uhatuksi ja pyrkiä rauhoittamaan häntä. Vaikka lapsi olisi valehdellut, huutaminen ei auta, vaan tilanne pitäisi pystyä korjaamaan rakentavasti puhumalla. 

Video: Katso videolta lasten hauskat selitykset siihen, miksi äitiä pitää totella. 


Lähde: Yourtango

Lue myös:

    Uusimmat