Mainos

Merkittävä vaikutus lapsen oppimiskyvylle – tutkimus kannustaa vanhempia lässyttämään

Sivullisten mielestä vauvoille höpöttely voi kuulostaa ärsyttävältä, mutta uuden tutkimuksen mukaan sillä on merkittävä vaikutus lapsen oppimiskyvylle. 

Vauvoille puhumisen suhteen on olemassa kaksi koulukuntaa. Toiset höpöttelevät ja laulavat vauvoille estoitta, toiset taas haluavat puhua lapsilleen mahdollisimman aikuismaisesti.

Vuosikymmenten ajan osa asiantuntijoista on ollut sitä mieltä, että vauvan kehityksen kannalta paras vaihtoehto on puhua lapselle kuin aikuiselle. Näin lapsi kuulee aikuisen ääniä ja sävyjä, joita hänen on lopulta tarkoitus oppia.

Tätä laajaa käsitystä ollaan nyt kuitenkin kumoamassa. Hiljattain julkaistu tutkimus paljastaa, että lässyttäminen voi kasvattaa lapsesta nopean ja tehokkaan oppijan. 

Liioitteleva puhetyyli korostaa tärkeitä asioita

Rutgersin yliopistossa tehty tutkimus on saanut selville, että vauvoille lässytys voi sittenkin olla aikuismaista puhetta parempi vaihtoehto. Tutkimuksen mukaan vanhempien tulisi luottaa vaistoihinsa ja puhua lapsilleen tavalla, joka tuntuu itsestä hyvältä. 

– Meidän intuitiomme ovat yllättävän oikeassa, Rutgersin matematiikan ja tietotekniikan dosentti Patric Shafto kertoo.

Vanhempien puhetta ja äänenpainoja matemaattisten kaavojen avulla selvittänyt tutkimus totesi, että lapsilleen puhuessaan vanhemmat painottavat äänensävyillään tärkeitä asioita, joita vauva tarvitsee osallistuakseen ja oppiakseen. 

– Miksi puhumme hauskasti lapsillemme? Se itse asiassa auttaa heitä oppimaan kielemme merkittävät ominaisuudet.

Äänensävyjen avulla lapsi siis poimii vanhempiensa puheesta asioita, jotka ovat hänen kannaltaan tärkeitä.

– Jos asioita liioitellaan oikealla tavalla, se voi saada aikaan oppijan, joka oppii nopeammin vähemmällä tiedonmäärällä, Shafto toteaa.

Tutkimuksen mukaan kyseinen puhetapa voi edesauttaa etenkin vieraan kielen oppimista. Täysin luotettavaa näyttöä lässyttämisen vaikutuksista ei kuitekaan ole saatu aikaan, koska pikkulapsille suunnatun puheen vaikutusta on hyvin vaikea arvioida. Vain aika voi näyttää, kuinka paljon puhetavalla on vaikutusta lapsen kielitaitoon. 

Video: Vielä on kesää jäljellä! Kesälomalla on hyvin aikaa opettaa lapsi uimaan. Näillä vinkeillä onnistut!

1:09

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.