Puheviestinnän ammattilainen kummaksuu viestintätoimiston menettelytapoja: "Ministeri ajautui kriisiin kriisiviestintään erikoistuneen yrityksen toiminnasta"

Katri Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävästä viestintäkoulutuskohun jälkeen 2:04
Katso video: Katri Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävästä viestintäkoulutuskohun jälkeen

Poliittista viestintää tutkinut Pekka Isotalus ei ole havainnut Katri Kulmunin esiintymisessä muutoksia viimeisten kuukausien aikana.

Tampereen yliopistossa puheviestinnän professorina työskentelevä Pekka Isotalus kyseenalaistaa viestintätoimistojen vastuuta Katri Kulmunin viestintäkoulutuksesta syntyneen kohun myötä. Isotalus pohti MTV Uutisille antamassa haastattelussaan, mikä lopulta on viestintätoimistojen vastuu tarjoamistaan koulutuksista ja niiden vaikutuksista.

– Tässähän on vähän se tilanne, että ministeri ajautui kriisiin kriisiviestintään erikoistuneen yrityksen toiminnasta.

– Julkisuudessa viestintätoimisto on kertonut toimineensa aivan asianmukaisesti, kuten pitääkin. Mielestäni voi kuitenkin kysyä, eikö tällaisen viestintätoimiston olisi pitänyt osata ennakoida sitä, että tässä on kriisimahdollisuus.

Koulutus on yleistä

Esiintymis- ja viestintätaidoista on tullut Isotaluksen mukaan tärkeä osa poliitikkojen jokapäiväistä työtä. Kuten tavalliset äänestäjätkin, myös poliitikot kohtaavat jännitystä erilaisissa esiintymistilanteissa.

Isotaluksen mukaan viestintäkoulutukset eivät ole epätavallisia poliittisten päättäjien keskuudessa.

– Kyllähän poliitikkoja koulutetaan myös viestinnällisestä näkökulmasta. Muun muassa puolueet järjestävät viestintäkoulutusta eri tasoilla. Kovin paljon tietoa näistä ei kuitenkaan julkisuuteen kerrota.

Ei muutosta esiintymisessä

Poliitikkojen esiintymistäkin tutkinut Isotalus kertoo, ettei ole huomannut viime perjantaina eronneen valtiovarainministeri Katri Kulmunin esiintymisessä muutoksia.

– En ole huomannut mitään erityisen suurta muutosta. Hänen esiintymisensä on ollut kohtuullisen hyvää sen aikaa, kun hän on julkisuudessa ollut.

Kulmunin koulutuksen uutisoitiin aiemmin kustantaneen työ- ja elinkeinoministeriölle sekä valtiovarainministeriölle yli 50 000 euroa. Isotaluksen mukaan summalla tulisi saada koulutusta, joka tuottaa tulosta.

– Kyllähän sillä sellaista henkilökohtaista, räätälöityä ja tilanteeseen tarkoitettua viestintävalmennusta pitää varmasti saada.

Juttua muokattu 9.6. klo 7.43: Kuvateksti lisätty.

Lue myös:

    Uusimmat