Puhemies Lohela Lindtmanin tapauksesta: Kaikki listat menneet suoraan roskiin

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin puhujalistat eivät ole vaikuttaneet myönnettyihin puheenvuoroihin eduskunnassa, kertoo eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps).

Lohela kertoo STT:lle, että hän heittää listat suoraan lukematta roskiin tulivat ne sosiaalidemokraateilta tai muilta puolueilta.

– Olen heittänyt listat lukematta roskiin, koska omaa työtäni puhemiehenä ei ohjaa sosiaalidemokraattinen eduskuntaryhmä tai mikään muukaan eduskuntaryhmä. Näin ei ole ollut eikä näin tule olemaan jatkossakaan.

Lohelan mukaan suomalaisessa demokratiassa puhemies päättää yksinään kenelle puheenvuoroja jakaa.

Hän on kuitenkin ollut käsityksessä, että Lindtmanin puhujalistat on hyväksytty sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmässä.

– Olen koko ajan ajatellut, että tämä on heidän ryhmänsä tapa toimia. Ryhmillä on erilaisia toimintamalleja.

Lindtman kertoo Ylelle, että hän ei ole puhujalistoilla rajoittanut ryhmänsä kansanedustajien puheoikeutta eikä pyrkinyt ohjailemaan puhemiehistöä.

– Asiassa on ollut kyse puhemiehistön informoimisesta, että kukin edustaja, joka tuntee käsiteltävän asian ja istuu asian päällä, että puhemiehistöllä on tästä tieto käytettävissä, Lindtman kertoi Ylelle.

Myös ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen vahvisti Iltalehdelle. saaneensa listoja SDP:n Lindtmanilta.

Helsingin Sanomat uutisoi, että Lindtman on toimittanut etukäteen eduskunnan puhemiehille listoja puolueen kansanedustajista, joille voi jakaa puheenvuoroja kyselytunnilla. Lehden mukaan Lindtman sai ryhmän sisältä kovaa kritiikkiä asian tultua ilmi. Uutisen mukaan moni SDP:n kansanedustaja oli aiemmin ihmetellyt puheenvuorojen kummallista jakautumista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja