Puhelinkopit tekevät paluun - suomalaiskeksintö niittää mainetta maailmalla

Jos luulit puhelinkoppien olevan muisto vain, olet väärässä. Suomalainen Framery tuo äänieristetyt puhelinkopit avokonttoreihin.

– Tiedettiin kyllä, että tuote on tosi hyvä, mutta ei tietenkään osattu edes uskoa, että voitetaan se kilpailu. Kyllähän se upealta tuntui. Fiilis oli mahtava, kertaa Frameryn toimitusjohtaja Ossi Paija voittotunnelmiaan NeoCon Gold Award -palkinnon saannin jälkeen.

Äänieristettyjä puhelinkoppeja valmistava Framery palkittiin Pohjois-Amerikan suurimpien huonekalumessujen alla kalustemaailman yhdellä suurimmista palkinnoista. Ensimmäistä kertaa messuille osallistunut tamperelainen Framery onnistui päihittämään kisassa maailman suurimmat huonekaluvalmistajat.

Koska tieto voitosta kerrottiin jo ennen messuja, ohjasi se ihmisiä ihmettelemään ja kokeilemaan uudenlaista tuotetta.

– Siellä kävi varmaan tuhannen henkilöä testaamassa. Sitä kautta on tullut oikeastaan kyselyjen vyöry. Meille tulee päivittäin uusia jälleenmyyjiä, jotka kysyvät, että voidaanko me ruveta myymään teidän tuotetta.

Paija kertoo, että esimerkiksi urheilujätti Nike osti siltä seisomalta Frameryn esittelypisteeltä tuotteita. Myös Twitter ja Google kuuluvat Frameryn asiakkaisiin.

Puhelinkoppi toimisto-olosuhteisiin

Puhelinkopit ovat kadonneet katukuvasta noin vuosikymmen sitten, mutta avokonttoreihin tarkoitettu äänieristetty tila on täysin uudenlainen ajatus. Paija kertoo, että ajatus tuotteesta syntyi kahden teekkarin hermostuttua työpaikkansa äänekkäästi puhelimeen puhuneeseen toimitusjohtajaan.

– Jossain kohtaa he sitten rohkenivat, ja menivät sanomaan toimitusjohtajalle, että voisitko puhua vähän hiljempaa tai mennä johonkin muualle puhumaan. Toimari oli siihen tokaissut, että hankkikaa hänelle puhelinkoppi.

Samu Hällfors ja Vesa-Matti Marjamäki lähdettyä tutkimaan asiaa selvisi, ettei kukaan valmistanut toimisto-olosuhteisiin sopivia puhelinkoppeja. Kaverukset olivat aikaisemmin rakentaneet mobiilisaunan ja järkeilivät pystyvänsä rakentamaan myös puhelinkopin.

– Ensimmäiset tuotteet eivät tietenkään olleet ihan täydellisiä, mutta sen jälkeen sitä on kehitetty, korjattu ja säädetty. Nyt varmaan tuhannen pienen projektin jälkeen ollaan tässä vaiheessa, että tuote on kaikilla tavoilla erinomainen ja käyttäjät ovat tyytyväisiä, Paija sanoo.

Framery on siis paitsi Suomen myös maailman ensimmäinen äänieristettyjä puhelinkoppeja valmistava yritys. Sittemmin markkinoille on tullut myös muita yrittäjiä, mutta vuonna 2010 perustetun Frameryn etuna on monen vuoden etumatka. Tuotetta voisi käyttää myös esimerkiksi lentokentillä tai kirjastoissa, mutta suomalainen yritys eroaa muista myös sillä, että se haluaa suunnata markkinansa lähinnä avokonttoreille.

Maailman pienin toimisto

95 prosenttisesti kotimaisista materiaalista valmistettu puhelinkoppi on pääosin koivuvaneria, eikä se vie paljoa tilaa avokonttorista ­– lattiapinta-alaa kun on vain yksi neliömetri. Koppi on pitkälle kustomoitavissa, ja sinne saa esimerkiksi hifi-laitteiston musiikin kuuntelua varten.

– Kanadassa sitä markkinoidaan maailman pienimpänä toimistona, Paija kertoo.

Suuresta ulkomaankysynnästä huolimatta Framerylla on myös kotimaassaan paljon kysyntää. Edullisimmillaan noin 6000-7000 euroa kustantavan kopin suurin yksittäinen isoin markkina on edelleen Suomessa.

Framery on tähän asti keskittynyt valmistamaan ainoastaan äänieristettyjä puhelinkoppeja, mutta syksyllä yritykseltä saatetaan nähdä jotakin uutta. Paija sanoo tuotteen tulevan todennäköisesti esille syksyllä järjestettävässä teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushissa.

– Uskotaan vakaasti, että kyseessä on erittäin mielenkiintoinen ja suosittu tuote.

Lue myös:

    Uusimmat