Puhelimet varsinainen riesa luokkahuoneissa – "Joidenkin kohdalla lähes narkomaniaa"

Opetushallitus valmistelee parhaillaan ohjeistusta, joka antaa kouluille selkeämmät raamit järjestyssääntöjen laatimiseen. Etenkin epäselvyydet koulujen mahdollisuuksista puuttua häiritsevään puhelimen käyttöön oppitunneilla ovat herättäneet keskustelua. 

Opetushallitus pyrkii ohjeillaan tuomaan selkeämmin esille, mitä koulujen järjestyssäännöissä voidaan määrätä.

Valmistelussa olevassa ohjeistossa kerrotaan esimerkiksi, että koulut saavat kieltää puhelimen käytön luokkahuoneissa.

– Koulujen välillä on ollut melko kirjavia käytäntöjä siinä, miten puhelimen käyttöön puututaan. On huomattu, että joissain kouluissa mennään järjestyssäännöissä jopa hieman toimivallan antamien mahdollisuuksien yli, Opetushallituksen hallintojohtaja Matti Lahtinen kertoo.

Tänä keväänä julkaistava ohjeistus koskee kaikkia Suomen peruskouluja, ammattikouluja ja lukioita.

Toivottu lisäys

Viherlaakson lukion opettaja Markku Granath kertoo ohjeiston olevan toivottu lisä opettajan arkeen.

– Opettajilla ja kouluilla on eri käytäntöjä puhelimien käytön suhteen. Ei ole hyvä, jos kaikki eivät ole samassa linjassa, hän sanoo.

Granath näkee ohjeiston parantavan opettajan asemaa luokkahuoneessa.

– Yksittäisen opettajan on helpompi olla jämerä pyyntönsä kanssa, jos korkeammalta instanssilta on tullut siunaus, että puhelimet saa käskeä laittamaan pois, hän kertoo.

Kieliä opettava Granath kokee puhelinten olevan varsinainen riesa opetusympäristöissä. 

– Minua säälittää monet nuoret, jotka ovat täysin kiinni puhelimissaan. Joidenkin kohdalla voitaisiin puhua melkein narkomaniasta. Kun komennan oppilaan laittamaan puhelimen pois, se aiheuttaa joskus melkein fyysisiä vierotusoireita. Kädet vapisevat ja otsa hikoaa, kun joutuu olemaan vartin ilman kännykkää, hän kuvailee.

Ei lisävaltuuksia kouluille

Rehtori Mika Aalto kertoo, ettei puhelimien käytöstä ole aiheutunut suurta haittaa Oulun Lyseon lukiossa. 

– En täysin ymmärrä Opetushallituksen ajatusta ohjeistuksen taustalla. Puhelimet voi kyllä tälläkin hetkellä kieltää oppitunneilla ilman heidän ohjettaankin, hän ihmettelee.

Hän korostaa opettajan ja opiskelijoiden vastuuta oppituntien sujumisesta häiriöittä.

– Tunneilla toimitaan aina yhteisen sopimuksen perusteella. Jos päätetään yhdessä, että puhelimia ei räplätä, ei siihen mitään ylimääräistä määräystä tarvita. Oppitunneilla kaikki häiritsevä toiminta on aina kiellettyä, Aalto linjaa.

Jos puhelimen käyttö häiritsee oppituntien sujumista, siihen puututaan Aallon mukaan samoin kuin muuhun häiriökäyttäytymiseen.

– Opettaja ja opiskelijat voivat keskustella asiasta ja sopia yhteisistä pelisäännöistä, hän kertoo.

Hyviä kokemuksia puhelittomuudesta

Myös Sodankylän Sompion koululla opiskelijoiden kanssa on sovittu selvät toimintatavat puhelimen käytön suhteen.

Viidennen luokan opettaja Pekka Heikkinen kertoo, että puhelimia ei tuoda oppitunneille ilman hyvää syytä.

– Puhelinta saa käyttää opettajan luvalla, jos on tarvetta esimerkiksi soittaa johonkin. Jos opetustilanteessa tarvitaan älylaitteita, koulu pyrkii tarjoamaan ne oppilaille, hän sanoo.

Heikkinen kertoo, että koululla on hyviä kokemuksia kokeiluista, joissa puhelimet on jätetty kotiin esimerkiksi luokkaretkien ajaksi.

– Meillä on parina vuonna sovittu oppilaiden ja vanhempien kanssa yhdessä, että matkalle lähdetään ilman puhelimia. Opiskelijat ovat olleet haltioissaan vapauden tunteesta, mikä seuraa, kun ei tarvitse olla puhelimen äärellä jatkuvasti. 

Lue myös:

    Uusimmat