Osa yläkoulun opettajista tyrmää Opetushallituksen julkaiseman perusopetuksen tukimateriaalin – "Tässä on unohdettu kokonaan yläkoulujen todellisuus"

5:47
MTV Uutiset Liven lähetyksessä matematiikan opettaja Jussi Tanhuanpää toteaa, että opettajien on käytännössä mahdotonta toteuttaa osaa ohjeista.

Opetushallitus julkaisi uudet ohjeet toissapäivänä, ja ne astuvat voimaan elokuun alussa. Osa opettajista pitää aikataulua mahdottomana. 

Koronaepidemia tulee vaikuttamaan vielä syksyllä peruskoulujen käytäntöihin. Opetushallitus julkaisi ohjeistuksen, jonka lähtökohtana on, että opetus järjestetään syksyllä lähiopetuksena. Tarkemmin niihin voi tutustua täällä.

Osa yläkoulun opettajista ei ole ollut tyytyväisiä ohjeistukseen, sillä se ei heidän mielestään toimi kyseisellä oppiasteella.

– Yläkoulun opettajana harmittaa todella paljon se, että tässä on kokonaan unohdettu yläkoulun todellisuus. Luokat, opettajat ja ryhmät vaihtuvat jatkuvasti, täsmentää matemaattisen aineiden opettaja Jussi Tanhuanpää.

Ohjeistuksessa sanotaan myös, että opettajan pitäisi tarkistaa, että oppilas tulee etäopetuksessa oppitunnille.

–  Anteeksi, mutta miten? Jos oppilas nukkuu kotona aamulla, niin mitä voin tehdä? Pidän sitä etätuntia, niin en minä sinne oppilaan kotiin voi mennä. Soitan isälle tai äidille töihin, että ”kuulkaa, se oppilas nukkuu enkä saa yhteyttä häneen”, puuskahtaa Tanhuanpää.

Tanhuanpään mukaan Opetushallituksen antamat määräykset ovat kouluille velvoittavia, joten niitä on pakko noudattaa.

Ohjeita ei päästä noudattamaan annetussa aikataulussa

Tanhuanpää toimii opettajana Liedossa. Hänen mukaansa koulu ei ole valmis noudattamaan ohjeita 1. elokuuta, jolloin ne astuvat voimaan.

– Joudumme säätämään asioita pitkälle syksyyn. Me emme ole valmiita vielä edes syyskuun alussa, täsmentää Tanhuanpää.

Tanhuanpää toivoo oppilaiden pitävän kesälomalla etäisyyksiä sekä pyytää, että oppilaat tulevat syksyllä kouluun. Hän lähettää terveisiä Opetushallituksen suuntaan:

– Seuraavalla kerralla ottakaa OPH huomioon yläkoulu.

Opetushallitus ei anna erikseen ohjeistusta yläkouluille

Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen huokaisee syvään kuullessaan aiheeseen liittyvää kritisointia. 

– Olemme tietysti tilanteessa, jossa joudumme sovittamaan yhteen kahta asiaa: olemassa olevaa lainsäädäntöä ja sitten tavallaan sitä arviota, jota terveysviranomaiset meillä tekevät. Eli mikä on tautitilanne ja mitkä ovat taudin leviämisen riskien välttämiseksi välttämättömät toimet.

Heinonen tiedostaa, ettei tilanne ole helppo. Hänen mukaansa kysymys on nimenomaan siitä, että tilanteet ovat erilaisia eri kouluissa, luokka-asteilla ja kunnissa.

– Sellaisen ohjeistuksen tekeminen, joka yksiselitteisesti antaisi ratkaisun kaikkiin käytännön kysymyksiin ja erilaisiin tilanteisiin, on mahdotonta synnyttää.

Kritiikkiä on herättänyt myös se, ettei Opetushallitus ole ohjeistanut esimerkiksi siivoojien määrästä kouluissa. 

– Yksiselitteisten ratkaisujen antaminen on mahdotonta. Opetushallituksella ei myöskään ole valtuuksia antaa mitään ohjeistuksia asioista, jotka kuuluvat koulutuksen järjestäjän eli usein kunnallisen päätöksen piiriin, täsmentää Heinonen.

Oppilaiden kuuleminen kysymysmerkki

Uusien ohjeiden käyttöönotossa tulisi kuulla oppilaita ja oppilaskuntaa. Tämä ei kuitenkaan onnistu, koska kaikki oppilaat ovat vielä lomalla ohjeiden astuessa voimaan elokuun ensimmäinen päivä.

Heinosen mukaan ohjeiden astuminen voimaan ja koulutyön alkaminen ovat kaksi eri asiaa.

– Ohjeet on tarkoitettu toteutettavaksi silloin, kun koulun toiminta on käynnissä. Nämä ovat sellaisia asioita, joiden osalta oppilaiden kuuleminen tehdään, kun he ovat koulun ympäristössä ja heillä on mahdollisuus kokoontua sekä heitä on mahdollisuus kuulla.

Heinonen ei vastaa suoraan siihen, onko ohjeiden noudattaminen ilman oppilaiden kuulemista lainmukaista. Hän ei myöskään usko, että asiasta tullaan antamaan tarkempaa ohjeistusta kouluille.

– En usko, että tulemme näiden osalta antamaan uusia ohjeistuksia. Kyllä tuossa on se ohjeistus, joka on tarkoituksena antaa.

Heinonen on kuullut myös kritiikkiä ohjeiden myöhäisestä antamisesta. Hänen mukaansa ohjeet on annettu 26.6. voimaan astuneen lainsäädännön pohjalta.

– Ohjeita ei voitu antaa, ennen kuin lainsäädäntö kävi päätöksenteon läpi. Pyrimme siihen, että mahdollisimman pian lainsäädännön voimaan astumisen jälkeen annoimme ohjeistuksen.

Juttua muokattu 5.7. kello 16.33. Korjattu Olli-Pekka Heinosen titteli johtajasta pääjohtajaksi. 

Katso ylhäältä MTV Uutiset Liven lähetys aiheesta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja