Mainos

PTT: Suomen talouskasvu on päässyt vihdoin muiden vauhtiin

Pellervon taloustutkimus PTT näkee Suomen talouden kasvunäkymät samansuuntaisina kuin muut jo oman ennusteensa julkistaneet tahot.

PTT:n mukaan Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,7 prosenttia ja ensi vuonna tasan 2 prosenttia.

Esimerkiksi Etla arvioi eilisessä ennusteessaan Suomen tämän vuoden talouskasvuksi 1,7 prosenttia ja aiemmin Suomen Pankki ennakoi tälle vuodelle 1,6 prosentin kasvua.

PTT:n mukaan Suomi saa vetoapua kasvuun viennin piristymisestä sekä parantuneesta kilpailukyvystä ja maailmantalouden kasvusta.

Huolia talousnäkymiin tuovat muun muassa oikeistopopulismin nousu sekä Yhdysvaltain uusi hallinto.

Malttia palkkaneuvotteluihin

PTT varoittelee kuitenkin, ettei parantuneiden vientinäkymien takia ole syytä tehdä samoja virheitä kuin finanssikriisin jälkeen.

-Jos vienti piristyy, syksyn palkkaneuvotteluihin tulee painetta parantaa ostovoimaa palkankorotuksilla. Maltille olisi tarvetta, jotta finanssikriisin jälkeistä virhettä liian aikaisista korotuksista ei toisteta.

PTT:n mielestä myös pitkiä sopimuksia pitäisi välttää, koska ne estävät nopeat korjausliikkeet.

PTT:n mukaan ennustetun kasvun varassa ei saavuteta hallituksen työllisyystavoitetta, vaan se edellyttäisi rakenteellisia uudistuksia työmarkkinoilla.

Erityistä huomiota tulisi kiinnittää nuorten naisten ja maahanmuuttajien työllisyysasteisiin. Viime aikoina naisten työllisyys on edelleen laskenut, vaikka miesten työllisyys on kasvanut, PTT huomauttaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.