Hyviä uutisia taloudesta: PTT nostaa arviotaan Suomen kasvusta, kulutus lisääntyy poikkeuksellisen nopeasti

8:24
Joko rokotteet näkyvät talouskasvussa, millä aloilla tauti yhä vaikuttaa?

Pellervon taloustutkimus (PTT) nostaa arvionsa Suomen tämän vuoden talouskasvusta 3,7 prosenttiin. Ensi vuoden talouskasvuksi arvioidaan 4,0 prosenttia.

Maaliskuussa PTT arvioi Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 2,5 ja ensi vuonna 3,5 prosenttia.

PTT:n mukaan Suomen talous kasvaa nyt poikkeuksellisen ripeästi.

– Taloudessa menee hyvin, mutta vieläkin paremmin voisi mennä. Palvelujen kasvua tulee hidastamaan työvoimapula. Teollisuudessa taas pullonkaulana on muun muassa pula mikrosiruista, ennustepäällikkö Janne Huovari sanoo PTT:n tiedotteessa.

Kotitalouksilla 8 miljardin säästöt

Kotitalouksien kulutus kasvaa PTT:n mukaan nyt poikkeuksellisen nopeasti. Sitä vauhdittavat työllisyyden paraneminen, palkkojen nousu sekä korona-aikana kertyneet noin 8 miljardin euron säästöt ja patoutuneet tarpeet.

PTT:ssä uskotaan, että teollisuuden investoinnit lähtevät reippaaseen kasvuun, kun talouden epävakaus hellittää ja vientikysyntä kasvaa. Suomen tavaravienti on PTT:n mukaan toipunut lähelle koronapandemiaa edeltänyttä tasoa, mutta palveluvienti ei ole vieläkään päässyt ylös kuopasta.

Maailmantalouden PTT uskoo kasvavan tänä vuonna 6,1 prosenttia ja ensi vuonna 5,3 prosenttia. Euroalueelle PTT povaa täksi vuodeksi 5,0 prosentin ja ensi vuodeksi 5,5 prosentin kasvua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja