Mainos

Psykologi: Uusi sieppaus ei vaikuta vapautuksiin

Poliisiammattikoulun psykologi Lassi Nurmen mielestä amerikkalaisen miehen sieppaus ei vaikuta ratkaisevasti muiden vankien vapautukseen.

Psykologi Lassi Nurmi sanoo, että vielä yksi amerikkalaispanttivanki ei horjuta vapauttamisneuvotteluja. Nurmi kuitenkin uskoo, että sieppaukset Filippiineillä tulevat jatkumaan.Amerikkalaisen panttivangin sieppaus Filippiineillä ei vaaranna eurooppalaisten panttivankien suunniteltua vapauttamista, arvioi Filippiinien hallituksen pääneuvottelija Roberto Aventajado aikaisemmin tänään.

Amerikkalaisen siepanneet sissit kuuluvat pääneuvottelija Aventajadon mukaan eri Abu Sayyaf -ryhmittymään kuin aiempien vankien sieppaajat eikä uusi panttivankitilanne vaikuta mm. suomalaisten vapautukseen.

Aventajado kertoi lehdistötilaisuudessa Zamboangassa, että hän uskoo, että kolmen ranskalaisen, kahden suomalaisen ja yhden saksalaisen panttivangin vapautuminen toteutuu suunnitelmien mukaisesti kahden viikon kuluessa.

Nurmen mukaan lunnasrahat ovat monille sissiryhmille ainoa lähde saada elanto. Hänen mielestään Yhden amerikkalaisen sieppaus ei vielä vaikuta muiden vankien vapauttamiseen.

Vakuutteluja sisseiltä

Kuutta eurooppalaista pitää vankeinaan Abu Sayyaf -ryhmä, jonka johtajat ovat Galib Andang eli "Komentaja Robotti" ja Mujib Susukan. Nämä ovat vakuuttaneet, että panttivankien vapautuminen tapahtuu sovitusti.

-Olen saanut Robotilta ja Mujibilta kirjeen, jossa vakuutetaan, ettei heillä ole mitään tekemistä Schillingin sieppaamisen kanssa, Aventajado kertoi.

Schillingin sieppaajaryhmän johtaja on Aventajadon mukaan Radulah Sahiron. Robotin ryhmittymä vapautti tämän viikon alussa kaksi ranskalaista naista, eteläafrikkalaisen pariskunnan ja saksalaismiehen, jotka pääsivät Libyan kautta kotimaihinsa eilen. Amerikkalainen Jeffrey Craig Schilling siepattiin Filippiineillä alkuviikosta. Filippiinien viranomaiset ovat eräissä lausunnoissaan arvelleet, että Schillingin sieppaus vaarantaisi kuuden eurooppalaisen vapauttamisen.

Schillingin siepannut ryhmittymä toisti tänään aiemman uhkauksensa tappaa , kun Yhdysvallat ilmoitti, ettei se

Jolon vankeja 24.8.2000

suostu sissien vaatimuksiin. Yhdysvallat vaati Filippiineillä siepatun amerikkalaisen vapauttamista ilman ehtoja. Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Yhdysvallat ei suostu maksamaan lunnaita eikä tekemään kauppoja sieppauksen takana olevien muslimisissien kanssa.

Yhdysvallat pyysi tänään virallisesti Filippiinien hallituksen apua siepatun vapauttamisessa neuvottelujen muodossa. Asiasta kertoi Yhdysvaltain Filippiinien pääkonsuli John Patrick Caulfield.

Roberto Aventajado kertoi keskiviikkona, ettei hänelle ollut esitetty pyyntöä neuvotella myös Schillingin vapauttamisesta. Schillingin siepannut ryhmittymä oli jo aiemmin ilmoittanut, että vanki surmataan, jos Filippiinit ja Yhdysvallat eivät aloita neuvotteluja. Sieppaajat ovat vaatineet muun muassa kolmen New Yorkin World Trade Centerin vuoden 1993 pommi-iskusta tuomitun vapauttamista.

Ei ole CIA:sta


Sissit väittävät, että kidnapattu, 24-vuotias Jeffrey Edwards Craig Schilling on Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n vakooja. Yhdysvallat kielsi tiedon.

-Väite on naurettava. Mies on turisti, pääkonsuli Caulfield sanoi. Yhdysvaltain Filippiinien suurlähetystö myös varoitti kansalaisiaan matkustamisesta tietyille alueille Etelä-Filippiineille.

Filippiinien presidentin Joseph Estradan avustaja Ronaldo Zamora pelkää, että panttivankikriisistä on tulossa loputon. Hänen mukaansa sissit vapauttavat armeijan iskun pelossa aina vain osan vangeistaan ja sieppaavat uusia turvakseen. Kuuden eurooppalaisen lisäksi Abu Sayyaf -ryhmillä on 18 filippiiniläistä panttivankia.

Tarkkailijoiden mukaan Abu Sayyaf on useiden aseellisten joukkioiden kattojärjestö. Ryhmät vakuuttavat taistelevansa itsenäisen muslimivaltion perustamiseksi Etelä-Filippiineille, mutta sieppaukset lunnasrahojen toivossa ovat niiden pääasiallinen toimintakenttä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.