Psykologi suosittelee jättämään puhelimen taskuun luonnossa liikkuessa: "Stressitaso ja verenpaine laskevat"

Keskittymiskykyä ja mielen hyvinvointia kesäluonnosta 10:54
Psykologi Nina Lyytinen rohkaisee kokemaan luontoa myös aktivoimalla kuulo-, haju- ja tuntoaisteja. Katso videolta Lyytisen Huomenta Suomi -haastattelu.

Luonto tarjoaa erilaisia ärsykkeitä kuin sosiaalinen media ja voi auttaa keskittymiskyvyn parantamisessa. Mielen vapaa vaeltaminen luo hyvää vastapainoa tarkkaavaisuutta vaativille työtehtäville.

Psykologi Nina Lyytinen kertoo aamun Huomenta Suomessa, että jo 10–15 minuuttia luonnossa kohentaa mielialaa ja että pitemmät ajat vaikuttavat muun muassa keskittymiskykyyn.

Suotuisia vaikutuksia voi saada jopa pelkkiä luontokuvia katselemalla.

– Luonnossa stressitaso ja verenpaine laskevat. Kun stressitaso ei ole liian korkealla, meidän on helpompaa keskittyä asioihin.

Ulkoileminen on hyvää vastapainoa tarkkaivaisuutta vaativille työtehtäville, kuten työskentelylle tai opiskelulle.

– Luonnossa mieli voi vaeltaa, eikä silloin tarkkaavaisuutta tarvitse pitää yllä tahdonlaisesti. Siellä saamme ihania kokemuksia, voimme uppoutua luonnon kauneuteen ja erilaisiin aistikokemuksiin.

Maastossa tulee myös liikuttua ikään kuin huomaamattaan, ja se parantaa Lyytisen mukaan omalta osaltaan keskittymiskykyä ja vähentää ahdistusta.

Puhelimen kameran sijaan kuvia voi ottaa oman mielensä voimalla

Lyytinen kannustaa luontoon suuntaavia avaamaan kaikki aistinsa.

Puhelinkin olisi hyvä jättää välillä taskuun. Valokuvan ottamisen sijasta kiinnostavaa kohdetta tutkittaisiin syvemmin, jolloin luontokokemuksesta tulee vahvempi.

Lyytinen puhuu mielenvalokuvauksesta.

–  Kuunnellaan ääniä, haistellaan hajuja ja vaikka kosketetaan jotakin. 

Millaisia ovat luonnon tarjoamat ärsykkeet verrattuna somesovellusten vastaaviin? Katso psykologi Nina Lyytisen haastattelu kokonaisuudessaan artikkelin yläpuolelta.

Lue myös:

    Uusimmat