Psst! Muistathan, että tänään on aprillipäivä!

Onko sinua jekutettu tänään? Luitko uutisen joka vaikutti uskomattomalta? Siihen on syy. Tänään on aprillipäivä.

Aprillipäivä on päivä, jolloin on lupa aprillata, eli tehdä pieniä piloja ja lausua harmittomia valheita. Aprillipäivää ei ole tapana merkitä kalentereihin, koska päivän teho perustuu juuri yllätyksellisyyteen.

Aprillia syö silliä, juo kuravettä päälle! Suomeen aprillaaminen on levinnyt viimeistään 1700-luvulla.

Perinteen uskotaan alkaneen vuodesta 1582, jolloin Ranska siirtyi käyttämään gregoriaanista kalenteria. Sitä ennen Ranskan hiippakunnissa vuosi laskettiin alkavaksi eri aikoina ja erot olivat merkittäviä.

Uusi vuosi saattoi esimerkiksi alkaa Lyonissa jouluna, ja Viennessä 25. maaliskuuta. Vuosi saattoi vaihtua juliaanisen kalenterin mukaan 1. maaliskuuta tai pääsiäisen mukaan riippuen hiippakunnasta. Suuret erot aiheuttivat sekavuuksia, joten Kuningas Kaarle IX päätti vuonna 1563 yhtenäistää kalenterit.

1. tammikuuta alkavaan Gregoriaanisen kalenteriin siirryttiin kuitenkin vasta 18 vuoden päästä, joten ranskalaisilla oli hyvät mahdollisuudet kiusoitella useamman vuoden ajan niitä, jotka eivät uudistusta hyväksyneet ja huijata niitä, jotka eivät siitä tienneet. Aprillipäivän aikoihin lähetettiin pilailumielessä uudenvuodenlahjoja tai kutsuja olemattomiin juhliin.

Lue myös:

    Uusimmat