"Pröystäilevää elämäntapaa vastustava" Matias, 22, on omistanut elämänsä aikana jo yli sata Ladaa: "Ajan niillä niin kauan kuin bensaa saa"

1:41
Matias on omistanut elämänsä aikana yli sata Ladaa.

Fanaattisen Lada-miehen innostus ei ole laantunut, vaikka venäläismerkin autoja on ollut alla jo pitkälti toistasataa.

Tuskin isä olisi osannut arvata aikanaan seurauksia, kun kävi ostamassa pojalleen Matias Kylänpäälle jo jonkin verran elämää nähneen Ladan peltoautoksi. Tuolloin elämänsä ensimmäisen Ladansa saanut Kylänpää oli vasta seitsenvuotias.

Nyt viitisentoista vuotta myöhemmin Lada-kaunottaria on kertynyt pihalle noin viitisenkymmentä. Yksi on kuitenkin ylitse muiden.

– Kaikkihan ne tietysti rakkaita ovat, mutta tuolla suojassa on meidän isän vanha Lada. Siitä luopuisin viimeiseksi, jos jostain luopua täytyisi, sanoo Kylänpää.

Moni Kylänpään omistamista Ladoista on käyttökuntoisia. Töihin lähtiessä edessä onkin aina jonkinmoinen valinnanvaikeus.

– Sillä lähdetään, missä bensaa riittää.

Ladalla loppuun asti

Kylänpää on omistanut elämänsä aikana kymmeniä Ladoja. Miehen omien laskujen mukaan pitkälti yli toista sataa.

– Äitini sanoi ajokortin saatuani, että kyllä se meidänkin poika vielä joskus ostaa jonkun kunnon auton. Olen sanonut, että ajan Ladalla niin kauan kuin bensaa jakajasta saa. Sen jälkeen mietitään sitten jotain muita vaihtoehtoja, Kylänpää naurahtaa.

Monelle Lada herättää tätä nykyä liikenteessä nostalgisia muistoja menneiltä ajoilta. Aina Lada-omistajan arki ei kuitenkaan ole ollut ihan näin ruusuista.

– Kyllähän nykypäivänä enemmän näytetään peukkua kuin keskisormea.

– On sitä vieläkin, että jos Lada edellä menee, niin pakkohan siitä on ohi sitten päästä, vaikka henki lähtisi, hän jatkaa.

Joka euron arvoinen harrastus

Kylänpään innostus Ladoja kohtaan ei ole vuosien saatossa laantunut. Harrastukseen on uponnut vuosien saatossa noin 20 000 euroa.

Mikä sitten nuorta miestä oikein innostaa näissä autovanhuksissa?

– Se on vähän niin kuin minäkin. Se on sellaista pröystäilevää elämäntapaa vastustavaa, sanoo Kylänpää nauraen.

– Lada on aina varma kahvipöydän keskustelunaihe. Kaikilla on aina jonkinlainen mielipide Ladasta, vaikka ei autoista mitään ymmärtäisikään. Se on aivan varma, päättää Kylänpää hyväntuulisesti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja