Proteiineja vai hiilihydraatteja? Tällainen ruoka on paras ennen treeniä

Mitä kannattaa syödä ennen treeniä? Liikunta-asiantuntija neuvoo.

Aika moni lähtee kuntosalille tai lenkkipolulle suoraan töistä ja nappaa välipalaksi esimerkiksi banaanin tai suklaapatukan. Ovatko ne oikeasti hyvä valinta tulevaa reippailua ajatellen?

– Jos voimat alkavat olla vähissä ennen harjoittelua, toimii melkein mikä tahansa välipala, joka sisältää energiaa. Ennen harjoittelua voisi painottaa proteiinien saantia, ja esimerkiksi energia- tai proteiinipatukka on silloin hyvä vaihtoehto. Jokaisen pitää itse kokeilla, kuinka paljon ja kuinka lähellä treenejä pystyy syömään niin, että täysi vatsa ei haittaa liikkumista, neuvoo liikuntatieteiden maisteri Jarno Lemmelä.

Välipalassa saisi olla kohtuullisesti hiilihydraatteja ja mielellään myös proteiineja. Suuri rasvan määrä sen sijaan vaikeuttaa treenejä.

– Eli kyllä banaanille ja ei suklaapatukalle. Pitää kuitenkin muistaa, että banaanikaan ei ole täydellinen välipala: se sisältää runsaasti esimerkiksi vitamiineja, kaliumia ja hiilihydraatteja, mutta esimerkiksi proteiinit puuttuvat.

Banaanin lisäksi välipalana toimii esimerkiksi täysjyvävoileipä, jonka päällä on vaikkapa kasvirasvalevitettä, kohtuurasvaista juustoa, vähärasvaista leikkelettä ja kasviksia. Myös esimerkiksi maitorahka, raejuusto ja jugurtti sekä monet urheiluravinnetuotteet ovat hyviä vaihtoehtoja.

– Tietysti myös marjojen ja hedelmien syömistä voi suositella, sillä niissä on paljon muutakin hyvää kuin vain energiaa hiilihydraatin muodossa.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat