Mainos

Prostituoitujen asiakkaita ei sakoteta Helsingissä

Katuprostituoitujen asiakkaita ei aiota sakottaa uuden järjestyssäännön nojalla Helsingissä. Ainoastaan seksipalvelun myyjälle rapsahtaa keskimäärin 15 päiväsakkoa, jos poliisi puuttuu kaupantekoon.

Nainen kadulla

Sekä Helsingin poliisista että kaupunginkansliasta vahvistetaan, että tämä on käytännön tulkinta uuden järjestyssäännön pykälästä, jossa kielletään "prostituution harjoittaminen yleisellä paikalla".

Tulkinta pätee myös silloin, jos aloitteen seksin ostamisesta on tehnyt asiakas. Rikoslaissa prostituutiopalvelujen myymistä tai niiden ostamista ei ole kriminalisoitu. Sen sijaan paritus ja seksipalvelujen ostaminen alle 18-vuotiailta on määritelty rikoksiksi. Viimeksi mainittu on katsottu asiakkaiden osalta riittäväksi rajoitteeksi, perustelee kaupunginsihteeri Ari Rautanen Helsingin käytäntöä.

Prostituoitujen osalta asia on toisin.

-Prostituutio on teko, jolla on merkitystä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden kannalta. Näin ollen on täysin loogista, että jos sakkoa käytetään, sitä käytetään nimenomaan prostituoituihin, Rautanen sanoo. Hän viittaa kuntalakiin, jonka mukaan kunnanvaltuusto voi määrätä sakkoon oikeuttavia järjestyssääntöjä, jos se on tarpeen yleisen järjestyksen ja turvallisuuden edistämiseksi.

Rautasen mukaan seksipalvelujen ostamista ei tällaiseksi teoksi "tässä prosessissa noteerattu". Hän vertaa katuprostituutiokieltoa muihin elinkeinon harjoittamista rajoittaviin säännöksiin.

-Eihän esimerkiksi kierto- tai torikauppaa rajoittavissa säännöksissä ole asiakkaalle määrätty sanktioita, Rautanen huomauttaa.

"Hankala rajatapaus"

Kuntaliiton johtava lakimies Alf Henriksson sanoo, että Helsingin järjestyssäännön prostituutiopykälä on hankala rajatapaus. Ongelma on sama laillisuusperiaate, joka on noussut puheeksi katujuopottelukiellosta puhuttaessa - voidaanko rangaista teosta, jota ei ole laissa määritelty rangaistavaksi?

-Kun eduskunta rikoslakia uudistaessaan ei prostituutiota kriminalisoinut, niin voidaanko se kriminalisoida kunnanvaltuuston päätöksellä, Henriksson kysyy.

Kuntalain seitsemäs pykälä antaa mahdollisuuden sakottaa järjestyssäännön nojalla, mutta vain, jos se on tarpeen yleisen järjestyksen ja turvallisuuden edistämiseksi.

-Jos voidaan katsoa, että katuprostituutio on järjestysongelma, niin se voitaneen katsoa myös sakotettavaksi. Mutta jos puututaan ihmisten seksuaaliseen käyttäytymiseen, niin se ei enää olekaan yleinen järjestysongelma, vaan puhtaasti lailla säädettävä asia.

Henriksson ei ota kantaa siihen, olisiko Helsingin pitänyt kriminalisoida myös seksipalvelujen ostaminen yleisellä paikalla. Hän muistuttaa, että syyttäjä voi jättää syyttämättä ja tuomioistuin tuomitsematta, jos katsoo rikkomuksen vähäiseksi. Tämä ei kuitenkaan poista sitä, että rikkomuksen katsotaan tapahtuneen.

Itse järjestyssäännön laillisuuteen rikosalioikeuksissa ei oteta kantaa. Siihen voivat puuttua ainoastaan hallinto-oikeudet, jos järjestyssäännöstä niihin valitetaan. Henriksson on mukana sisäministeriön työryhmässä, joka parhaillaan valmistelee esitystä järjestyslaiksi.

Lain on voimaan tultuaan tarkoitus korvata yksittäisten kaupunkien järjestyssäännöt.

-Siinä tämä asia tulee tavalla tai toisella ratkaistuksi ja tarkemmin määritellyksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.