Mainos

Professori varoittaa superbakteereista: "Tulevat tappamaan enemmän kuin syöpä"

3:10

Kaikille tunnetuille antibiooteille vastustuskykyistä bakteeria on tavattu nyt ensi kertaa Yhdysvalloissa. Yleistyvien antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien on arveltu tappavan miljoonia ihmisiä seuraavien vuosikymmenten aikana.

Infektiosairauksien professori Anu Kantele sanoo olevansa ehdottomasti huolissaan nyt Yhdysvalloista löytyneen superbakteerin kaltaisen bakteerien yleistymisestä.

– Tämä on erittäin vakava globaali ongelma. Se, että tämmöisiä bakteereita rupeaa näkymään, tarkoittaa että ne ovat yleistyneet.

Tunnetuille antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien leviämisellä on arvioitu olevan tappavia seurauksia.

– Hiljalleen tulee bakteereja, joihin mitkään antibiootit eivät tehoa, ja silloin potilaita kuolee. On ennustettu, että vuonna 2050 vuosittain 10 miljoonaa ihmistä kuolee, eli enemmän kuin syöpään konsanaan.

Antibioottiresistenttien bakteerien leviämistä vastaan on kuitenkin mahdollista taistella. Esimerkiksi turhien antibioottikuurien käyttämistä tulisi Kanteleen mukaan välttää.

– Esimerkiksi jos on viruksen aiheuttama hengitystieinfektio, siihen ei tarvitse ottaa antibioottia, eikä matkaripulia pidä hoitaa antibiooteilla.

Lisäksi maataloudessa eläimiin käytettäviä antibiootteja tulisi vähentää ja lisätä resursseja uusien antibioottien ja muiden vaihtoehtoisten lääkkeiden löytämiseen.

– (Lisäksi pitäisi) yrittää parantaa hygieniatasoa, niillä alueilla, joissa antibioottien vastustuskyky syntyy eli trooppisilla alueilla, Kantele listaa.

Korjattu sitaattia 27.5. kello 22.24: Ennusteen mukaan 10 miljoonaa ihmistä kuolee vuonna 2050 vuosittain, ei vuoteen 2050 mennessä, kuten jutussa aiemmin luki.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.