Mainos

Antibiooteille vastustuskykyiset painajaisbakteerit vakava ongelma – "Tavallisia infektioita ei voida hoitaa"

1:58

Superbakteereja, joihin antibiootti ei tehoa, on löydetty myös Euroopasta.

– Tämä on erittäin vakava ja suuri ongelma, mutta ollut tiedossa jo pitkään. Saatetaan palata jopa aikaan ennen antibiootteja, sanoo dekaani, professori Pentti Huovinen Turun yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta.

Enterobakteereihin kuuluvaa niin kutsuttua superbakteeria löytyi pennsylvanialaiselta 49-vuotiaalta naiselta, joka kärsi virtsatietulehduksesta. Bakteeri kantaa geeniä, joka tekee sen vastustuskykyiseksi kaikille antibiooteille.

Antibiootit eivät pure

Geeniä kantaviin bakteerihin ei pure edes kolistiini-antibiootti. Kolistiinilla on vakavia sivuvaikutuksia, mutta sitä käytetään potilaiden hoitamiseen viimeisenä vaihtoehtona, kun mikään muu ei enää auta.

Yhdysvalloissa havaitusta tartunnasta kerrottiin tutkimuksessa, joka julkaistiin eilen lääketieteen ammattilaisista koostuvan American Society for Microbiology -tiedejärjestön julkaisussa.

– Tämä bakteeri löydettiin ensimmäisenä Kiinasta ja Euroopastakin on tapauksista raportoitu. Nyt aihe on noussut pinnalle, koska bakteeri löydettiin Yhdysvalloista, sanoo professori Pentti Huovinen.

Infektioiden hoito vaarassa

Ihmisten hoidossa käytettäviä antibiootteja on 20-30. Monet antibiootit ovat kuitenkin menettäneet tehonsa.

– Taustalla on isoja asioita ja politiikkaa. Tämähän on myös maatalouspoliittinen asia, koska eläinten rehuihin lisätään antibiootteja. Mielestäni tämän asian hoito on sössitty maailmalla, Suomessa ei niinkään, vaikka ongelmaa tutkivaa THL:n väkeä onkin irtisanottu. Ongelma on se, että tavallisia infektioita ei voida hoitaa. Tärkeimmät lääketieteelliset menetelmät saattavat siis menettäää tehonsa, kertoo Huovinen MTV:lle.

Antibioottiresistenssillä tarkoitetaan bakteerien kykyä vastustaa infektioiden hoidossa käytettyjä antibiootteja. Resistenssin yleistyminen pidentää hoitojaksoja, lisää terveydenhuollon kustannuksia, hoidot epäonnistuvat ja ylimääräiset kuolemat lisääntyvät. 

Antibioottiresistenssi on Euroopan Unionissa 10 tärkeimmän tutkittavan asian listalla. WHO:n raportin mukaan resistenssin torjuntaan ei ole varauduttu läheskään riittävästi.

3:10

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.